Güneş enerjisiyle çalışan cihaz havadan litrelerce su elde ediyor

Çığır açan teknoloji, kurak bölgeler ve su kıtlığı yaşanan alanlara çözüm sunuyor

Her gün 3 litreye kadar su üretebilen, güneş enerjisiyle çalışan su toplama makinesi (KAUST) 

Araştırmacılar güneş enerjisiyle çalışan ve tek bir günde havadan birkaç litre su çıkarabilen bir cihaz icat etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (KAUST) bu cihazı geliştiren ekibe göre, kendi kendine yetebilen bu yeni teknoloji kurak bölgelerde yaşayan insanlar için bir can simidi olabilir.

Sistem, önce emici bir malzemeyle havadaki suyu yakalayan ve daha sonra güneş ışığından gelen ısıyı kullanarak kapalı bir hazne içine çıkaran iki aşamalı bir döngüde çalışıyor.

İki aşamalı sistemler genellikle bir döngüden diğerine geçmek için el işi gerektirir ancak yeni teknoloji müdahaleye gerek kalmadan ikisi arasında otomatik geçiş yapıyor.

Çalışmayı yöneten Kaijie Yang, "İlk ilham kaynağımız doğal süreçleri gözlemlemek oldu: Özellikle de bitkilerin suyu özel yapılar aracılığıyla köklerinden yapraklarına nasıl verimli bir şekilde taşıdıklarını" diye konuştu.

Sistemimizdeki kütle taşıma köprüleri, ortamdaki suyun yakalanması için 'açık kısım'la tatlı su üretimi için 'kapalı kısım' arasında bir bağlantı olarak çok önemli bir rol oynuyor.

Sistem her gün metrekare başına 2 ila 3 litre su üretebiliyor ve bu su içmek ya da tarım için kullanılabiliyor. Araştırmacılar bu sistemin Çin lahanası ve çöl ağaçlarını sulamak için kullanılabileceğini gösterdi.

Pasif teknik, müdahale olmadan sürekli çalışma imkanı sunarken, testler sırasında birkaç hafta boyunca çalıştırılan sistem hiçbir bakım gerektirmedi.

Su emici bir kumaş, düşük maliyetli nem emici bir tuz ve plastik bir çerçeve içeren malzemeler sayesinde işletme maliyetleri de azaltıldı.

KAUST araştırmacısı Qiaoqiang Gan, "Malzemeleri satın alınabilirlikleri ve bulunabilirlikleri için seçtik, bu nedenle maliyetin düşük gelirli bölgelerde büyük ölçekli uygulamalar için uygun olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Cihaz, Nature Communications akademik dergisinde yayımlanan "A solar-driven atmospheric water extractor for off-grid freshwater generation and irrigation" (Şebekeden bağımsız tatlı su üretimi ve sulama için güneş enerjisiyle çalışan atmosferik su çıkarıcı) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.

Bu büyük buluş, iklim değişikliğinin yol açtığı su kıtlığı sorunları nedeniyle ortaya çıkan yeni su hasadı teknolojileri selinin ortasında geldi.
 

MIT'nin cihazı

MIT tasarımı bir sistem havadaki nemi topluyor ve ısıtıldığında hapsedilen sıvıyı içilebilir su olarak serbest bırakıyor (Xiangyu Li)​​​​​​


Haziranda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bilim insanları, su emici "kanatçıklar" kullanarak havadan içilebilir su elde edebilen yeni bir cihazı tanıtmıştı.

Geçen ay NASA, idrarı 5 dakikadan daha kısa sürede içme suyuna dönüştürebilen yeni bir uzay giysisi tasarımını kamuoyuna duyurmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU