Dışişleri Bakanı Fidan: Savaşın yayılmasını isteyen üst akıl devrede

"İran için önemli olan 3 yerin vurulması, belli düğmelere basılması anlamına gelir"

Fotoğraf: AA

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda, İsrail'in düzenlediği saldırıda şehit edildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haniye suikastına ilişkin Kanal 7 - Ülke TV ortak yayınında açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'ye geldim. Saat 5.15'te bir haber aldım arkadaşlarımdan, vefat haberini ilettiler. İnsan olarak çok beğendiğim ve takdir ettiğim bir kardeşimizdi. Dün de aslında Allah'ın hikmeti, içimde bir düşünce oluşmuştu, "Şehitlik nasıl yakışırdı" dediğim bir insandı. Kendisini bir davaya adamış ve şehadetin en büyük mertebe olduğunu bilen bir insanın hedefine ulaşmış olduğunu görmek mutluluk veriyor açıkçası. Geriye kalan bizler için üzücü bir durum tabi, karışık duygular. Haniye, 60'a yakın yakınını kaybetmesine rağmen hiçbir zaman duruşunu kaybetmedi. Metaneti çok sağlamdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşın yayılmasını isteyen üst akıl devrede. İsrail toprak çalmaktan vazgeçmeyecek. Direniş gerek Lübnan tarafından olsun gerek Filistin'den olsun yanıt verecek. Dünyaya bunu tehdit olarak lanse edecekler. Direnişi üreten Hamas ya da Hizbullah değil. İsrail yayılmacılığı devam ettiği sürece bir direniş olacak.

İsrail devleti adına atılmış sembolik bir adım. 'Hamas'ı askeri olarak destekleyen İran'a operasyon yapabiliriz' dediler. Şimdi buna yenisini eklediler. İran'ın onlara cevabı ne olur, göreceğiz. Dün 3 tane operasyon aynı anda oldu. Tahran'da, Beyrut'ta ve Irak'ta. İran için önemli olan 3 yerin vurulması, belli düğmelere basılması anlamına gelir.

"İsrail bu hırsızlığı, ahlaksızlığı yapıyor"

İsrail kendisine verilen sınırlarda kalmayı istediği zaman problem kalmaz. Başkasının devlet olmasına da izin vermiyor. Filistin meselesi İslam dünyasında çok özel bir yeri olan konu. Görmedikleri ve anlamak istemedikleri konu. İsrail bu hırsızlığı, bu ahlaksızlığı bölgede yapıyor. İnsanlar kendi topraklarını korumaya çalışıyorlar, bu İsrail düşmanlığı değil.

Hamas '1967 sınırları içerisinde bir Filistin'i istiyoruz' diyor. Ülkenin geleceğini kendi siyasi kariyeri için, ülkeyi ipotek altına alan birine tepki gösteriyorlar.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın TBMM'ye daveti

Biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu çok istisnai bir yerdir. Meclisimiz Gazi Meclis'tir. Bu Gazi Meclis, kendi çatısı altında önemli gördüğü konukları gündeme taşır. Filistin'in Devlet Başkanı olan Mahmud Abbas'ı davet ederek, Meclisimiz önemli bir adım atmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu inisiyatifi çok önemlidir.

Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda. Lübnan'da savaşa girerse, ABD'nin Netanyahu'nun arkasında savaşa girmek dışında hiçbir çaresi yok."


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU