KKTC'den Güney Kıbrıs'a geçerken mahsur kalan göçmenlerin sayısı artıyor

"Bu tam anlamıyla bir suç"

GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye girdi; bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di (Reuters)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafına geçmeye çalışırken Yeşil Hat'ta mahsur kalan göçmenlerin sayısı artıyor. 

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) hazirandaki haberinde Yeşil Hat'ta sıkışıp kalan göçmen sayısı 30 olarak paylaşılmıştı

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın bugünkü haberinde sayının en az 53'e çıktığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki bölgede göçmenlerin kalması için ikinci bir kamp daha kurulduğu aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tampon bölgede mahsur kalanlar arasında kadınların ve çocukların yanı sıra kanser hastalarının olduğu da yazıldı.

Çoğunu Suriyelilerin oluşturduğu göçmenlerden 8'inden haber alınamadğı bildirildi. Kayıp kişiler arasında refakatsiz iki çocuğun yer aldığı aktarıldı. 8 göçmenden en az yarısının, Yeşil Hat'tan kaçıp GKRY'deki göçmen kabul merkezi Pournara'ya iltica talebinde bulunduktan sonra ortadan kaybolduğu ifade edildi. 

Bunlara ek olarak hafta sonu İran ve Nijerya uyruklu 4 kişinin daha KKTC'den GKRY tarafında geçmeye çalışırken yakalandığı bildirildi.

Kamplardaki göçmenler arasında Kamerun, Irak, Sudan ve Afganistan uyruklu kişiler de yer alıyor.

GKRY'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sözcüsü Emilia Strovolidou, Yeşil Hat'taki durumun Avrupa Birliği (AB) yasalarına aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

Bu insanların sığınma taleplerinin, AB hukuku kapsamında güvence altına alınması ve incelenmesi gerekiyor. Belirsizlik içinde sıkışıp kalma durumu kabul edilemez, onlar için uygulanabilir bir çözüm geliştirmeliyiz.

Avrupa Komisyonu da bir AB üyesi olarak GKRY yönetiminin, yasalar uyarınca "sınırda ya da transit bölgede" yapılan uluslararası sığınma başvurularını kabul etmekle yükümlü olduğunu bildirdi.
 

Öte yandan Lefkoşa'da Batılı devletlere ait 12 büyükelçilikten diplomatik heyetlerin, göçmenlerin tutulduğu kampları bugün ziyaret etmesi planlanıyor. 

GKRY'deki Lefkoşa Üniversitesi'inden Nicos Trimikliniotis ise göçmenlerin durumuyla ilgili gerekli adımların atılmadığını belirterek şunları şunları söyledi: 

Gördüklerimiz utanç verici, bu tam anlamıyla bir suç. Hükümet, sığınma hakkına tabi bu kişileri tanımayı reddederek, başkalarını buraya gelmekten caydıracak bir mesaj göndereceğini düşünüyor. Bu, temel hakların bariz şekilde ihlaline yol açan kötü bir fikir.

GKRY yönetimi, göçmenlerin başvurularının kabulune dair herhangi bir adım atmıyor. GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, geçen ayki açıklamasında Yeşil Hat'taki göçmenlere insani yardım sağlayacaklarını fakat giriş izni vermeyeceklerini söylemişti. 


Independent Türkçe, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU