Ukrayna Genelkurmay Başkanı Sırski: "Zorlanıyoruz ama kazanmalıyız"

Başkomutan, F-16 savaş jetlerinin tedarik tarihini bildiğini söyledi

Sırskı, şubatta göreve geldiğinde Rusya'yla savaşta "yeni bir yaklaşım" geliştireceklerini söylemişti (Reuters)

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski, Rusya savaşında zorlandıklarını kabul ederken, zafer kazanacaklarından emin olduğunu söyledi.

Sırski, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği röportajda, Rusların çok daha iyi kaynaklara sahip olduğuna dikkat çekerek, 2022'de savaş başladığında 100 bin kişilik işgal gücünün, 2024 sonuna kadar 690 bin kişiye ulaşabileceğini savundu. 

Kiev yönetimiyse kendi güçlerine dair rakamları kamuoyuyla paylaşmıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sırski, 2022'den bu yana Rus tanklarının sayısının 1700'den 3 bin 500'e çıktığını, topçu sistemlerinin sayısınınsa üç kat arttığını öne sürdü. 

Genelkurmay Başkanı, "Düşman güç ve kaynak bakımından önemli bir avantaja sahip. Bu nedenle bizim için tedarik meselesi gerçekten ön planda" dedi.

Ukrayna özellikle Danimarka ve Hollanda'nın göndereceği F-16'ları bekliyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 9 Temmuz'daki açıklamasında savaş jetlerinin bu yaz Kiev'e gönderileceğini söylemişti ancak henüz net bir tarih açıklanmadı. 

Sırski ise jet tedarikine ilişkin "Uçakların ne zaman geleceğini biliyorum ama bunu sizinle paylaşamam" dedi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çalkantılı bir sürecin ardından 8 Şubat'ta Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alındığını duyurmuş, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Sırski'nin getirildiğini açıklamıştı.

Guardian'da bugün yayımlanan söyleşi, Sırski'nin Genelkurmay Başkanı olarak yabancı bir gazeteye verdiği ilk röportaj. 
 


58 yaşındaki albay general (eski Sovyet ülkelerinde kullanılan ve NATO sistemindeki korgenerale denk gelen bir rütbe), savaştaki durumun zorlayıcı olduğunu kabullenerek şunları söyledi: 

Ruslar birçok yönden mevzilerimize saldırıyor. Durum zor. Ama ilerleyişleri durdurulabilir. Her şeyden önce bu bizim cesur askerlerimize, subaylarımıza bağlı.

Sırski, Rusya'nın kayıplarının Ukrayna'nınkinden üç kat daha fazla olduğunu da iddia etti. 

Zelenski, şubatta yaptığı açıklamada savaşın başından beri 31 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğünü söylemişti. Sırski ise kayıpların "hassas" bir konu olduğunu belirterek rakam paylaşmayı reddetti.

Sırski, 2014'te Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ı da geri alarak ülkeyi 1991'deki sınırlara döndürmek istediklerini belirtip, şu ifadeleri kullandı:  

İşgal altındaki topraklarda acı çeken vatandaşlarımızı özgürleştirmek için kazanmak zorundayız.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU