Ölen Vietnam liderinin yerine Nusretçi To Lam mı geçecek?

Londra'da altın kaplamalı biftek yiyerek tepki toplamıştı

Devlet Başkanı To Lam'ın Nusret videosu tepki toplamıştı (RFA/YouTube)

Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, aylardır süren sağlık sorunları nedeniyle dün 80 yaşında hayatını kaybetti. 

Trong'un sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak sorumluluğu Devlet Başkanı To Lam'in üstlendiği perşembe sabahı açıklandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu Güvenliği Bakanı Lam, Ulusal Meclis'in 22 Mayıs'ta aldığı kararla devlet başkanı seçilmişti. 

67 yaşındaki Lam'ın genel sekreterlik görevini ne kadar süre yapacağı henüz bilinmiyor. 

Amerikan gazetesi New York Times (NYT) Trong'un ölümüyle ülkede bir güç boşluğunun oluştuğuna dikkat çekerek, Lam'ın görev süresinin VKP Politbüro tarafından kararlaştırılacağını aktardı. 

Politbüro'dan onay çıkması durumunda Lam'ın, ülkenin yeni yönetim kadrolarının belirleneceği 2026'daki Kongre görüşmesine kadar "parti içindeki konumunu güçlendirebileceği" ifade edildi.
 

vietnam.jpg

Nguyen Phu Trong, 2011'de VKP Genel Sekreteri seçilmişti (Reuters)​​​​


Singapur merkezli araştırma kuruluşu ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü'nden Nguyen Khac Giang, şu değerlendirmeleri paylaştı: 

Bu durum muhtemelen Lam'ın bir sonraki genel sekreter olmasına zemin hazırladı. Ön plana çıkan isim o olacak fakat seçileceği kesin değil çünkü parti içinde bu kadar güç toplamasını istemeyecek çeşitli gruplar var.

Avustralya'daki Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden Carl Thayer da Lam'ın Politbüro üyelerinin güvenini kazanması gerektiğini belirtti.
 

to lam.jpg
To Lam'ın ülkenin başına geçebilmesi için Politbüro'nun onayını alması gerekiyor (AFP)


Thayer, Lam'ın Kamu Güvenliği Bakanı'yken Trong'un yolsuzluğa karşı başlattığı mücadeleyi yürüttüğüne de işaret etti.

Akademisyen, bu kampanyanın Politbüro'yu yeniden şekillendirdiğini, 18 üyeden 7'sinin görevden alındığını belirtti. Politbüro üyelerinin üçte biri artık Lam'ın devlet başkanlığını üstlendiği mayısa kadar yönettiği güvenlik güçlerinden oluşuyor. 

Ayrıca 2016'da uygulamaya konan yolsuzluk karşıtı kampanya kapsamında toplamda en az 139 bin parti üyesi para cezası almıştı. 
 


Lam, 2021'de Nusret'in Londra'daki restoranında altın kaplamalı biftek yemesiyle de gündeme gelmişti. Olayın videosuyla dalga geçen bir Vietnamlı aktiviste "devlet karşıtı propaganda" suçundan geçen yıl 5 sene hapis cezası verilmişti.

 

 

Diğer yandan analistler, Trong'un ardından Vietnam'ın dış politikasında önemli değişiklikler beklenmediğini belirtti. 

Rusya, Çin ve ABD'yle ilişkilerinde VKP, "bambu diplomasisi" diye de bilinen, genellikle taraf tutmaktan kaçınarak denge siyasetini gözeten bir politika izliyor. 

Bu yaklaşım kapsamında Trong, 2015'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşmüş, böylelikle Amerika'ya resmi ziyarette bulunan ilk VKP Genel Sekreteri olmuştu. 

Ayrıca Trong, Ulusal Meclis'in onayıyla Vietnam'ın kurucu lideri Ho Çi Minh'ten bu yana ülkede hem parti genel sekreterliği hem de devlet başkanlığını aynı anda üstlenen ilk lider olmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU