İnsanlara umut veriyor... Hayvanların ömrünü yüzde 25 uzatan bir ilaç

İnsanlar üzerinde test edilen ilacın yaşlanma karşıtı etkiye sahip olup olmayacağı henüz kesin değil

Yaşlı laboratuvar fareleri genellikle kanserden ölüyor / Fotoğraf: Reuters

BBC'nin haberine göre, geliştirilen bir ilaç, laboratuvar hayvanlarının ömrünü neredeyse yüzde 25 oranında uzattı. Bu, bilim insanlarının insan yaşlanmasını da yavaşlatacağını umduğu bir keşif.

Tedavi edilen fareler, genç görünümleri nedeniyle laboratuvarda ‘zarif büyükanneler’ olarak adlandırıldı. Akranları olan diğer normal farelere göre daha sağlıklı, daha güçlü ve daha az kanser geliştirdiler.

İlaç halihazırda insanlar üzerinde test ediliyor, ancak aynı yaşlanma karşıtı etkiye sahip olup olmayacağı henüz kesin değil. Söz konusu çalışmaların yapılması kuşkusuz ‘daha uzun bir yaşam arayışının’ insanlık tarihi boyunca süregelmesidir.

Ancak bilim insanları uzun zamandır yaşlanma sürecinin esnek olduğunu, gıda alımını büyük ölçüde azalttığınızda laboratuvar hayvanlarının daha uzun yaşadığını biliyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların yaşlanmanın moleküler süreçlerini keşfetmeye çalışmasıyla yaşlanma araştırmaları alanında patlama yaşanıyor.

MRC Tıp Bilimleri Laboratuvarı, Imperial College London ve Singapur'daki Duke-NUS Tıp Fakültesi'ndeki ekip, interlökin-11 adı verilen bir proteini araştırıyor.

İnsan vücudundaki protein seviyeleri yaşlandıkça artar ve yüksek düzeyde iltihaplanmaya katkıda bulunur. Araştırmacılar bunun yaşlanma hızını kontrol eden biyolojik anahtarların çoğunu değiştirdiğini söylüyor.

Daha uzun ve daha sağlıklı yaşam

Araştırmacılar iki deney gerçekleştirdiler. İlkinde genetiği değiştirilmiş fareler kullanıldı. Dolayısıyla interlökin-11 üretemiyorlardı.

İkinci grupta ise bilim insanları fareler 75 haftalık olana kadar beklediler (kabaca 55 yaşındaki bir insana eşdeğer) ve daha sonra vücutlarını interlökin-11'den temizlemek için düzenli olarak bir ilaç verdiler.

Nature dergisinde yayınlanan sonuçlar, ortalama yaşam süresinin deneye ve farelerin cinsiyetine bağlı olarak yüzde 20-25 oranında arttığını gösterdi. Yaşlı laboratuvar fareleri genellikle kanserden ölür, ancak interlökin-11'den yoksun fareler önemli ölçüde daha düşük hastalık seviyelerine sahipti. Bu hayvanlar daha iyi kas fonksiyonu göstermiş, daha sağlıklı kürke sahip olmuş ve çeşitli ölçümlerde daha iyi puanlar almıştır.

Çalışmanın araştırmacılarından Prof. Dr. Stuart Cook, “Bahsettiğiniz nedenlerden dolayı çok heyecanlanmamaya çalışıyorum… Bu gerçek olamayacak kadar iyi mi?” ifadelerini kullandı. Cook, bunun, insan yaşlanmasıyla ilgili olarak ‘kesinlikle’ denemeye değer olduğunu düşündüğünü belirtti ve işe yaraması halinde etkinin ‘dönüştürücü’ olacağını savundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU