İsrail bombardımanı Gazze'yi moloz yığınına çevirdi

"Temizlenmesi 15 yıl sürebilir"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın 38 bin 584 Filistinli öldürüldü, 88 bin 881 kişi yaralandı (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki molozların temizlenmesinin en az 15 yıl süreceğini ve yaklaşık 600 milyon dolara mal olacağını bildirdi.

BM'nin son raporunda, 9 aydır süren savaşta İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze Şeridi'nde en az 40 tonluk moloz oluştuğu belirtildi. 

Bu moloz yığınının temizlenmesinin en az 15 yıl süreceği ve işlemin 500 milyon ila 600 milyon dolara mal olacağı aktarıldı. 

Gazze'de 137 bin 297 binanın hasar gördüğü, bunlardan en az dörtte birinin yıkıldığı, yaklaşık onda birinin ağır hasar aldığı, üçte birininse orta derecede hasarlı olduğu bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM'nin değerlendirmesinde molozların dökülmesi için 250 ila 500 hektarlık devasa bir depolama alanının gerekeceğine işaret edildi. 

Okulların, sağlık tesislerinin, yolların, kanalizasyonların ve diğer kritik altyapıların İsrail saldırıları sonucu büyük zarar gördüğü belirtildi. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gazze'nin yeniden inşasının olası maliyetinin ocakta yapılan tahminlerin iki katına çıktığına ve bu sayının savaşta her gün arttığına dikkat çekti. 

UNDP'nin mayısta yayımladığı raporda, Gazze'de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser senaryoda 2040'a kadar sürebileceği aktarılmıştı. 

Bölgedeki çatışmaların Gazze Şeridi'ndeki sağlık, eğitim ve refah seviyelerini 1980'deki duruma geriletebileceği ve 44 yıllık kalkınmanın etkisini ortadan kaldırabileceği belirtilmişti. 

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Şucaiyye bölgesinden 9 Temmuz'da çekildiğinde de ardında büyük bir yıkım bırakmıştı. 

Gazze Şeridi'ndeki sivil savunma ekipleri, saldırılar sonucu bölgedeki binaların yüzde 85'inin kullanılmaz hale geldiğini ve 120 bin kişinin evsiz kaldığını söylemişti.


Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU