Cumhuriyetçiler, Trump'ın vurulmasından Joe Biden'ı sorumlu tutuyor

Georgia Temsilcisi Michael Collins, "Emri Joe Biden verdi" iddiasında bulundu

Pensilvanya'daki Butler'da cumartesi günü kampanya mitingi sırasında uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Donald Trump, Gizli Servis ajanları tarafından sahneden aşağı indirilirken bu hareketi yaptı (Reuters)

Görevdeki ilk yılında olan Cumhuriyetçi bir Temsilci, ABD Başkanı Joe Biden'ı Pensilvanya'daki bir mitingde Donald Trump'ın yaralanmasına yol açan silahlı saldırının emrini vermekle suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü Trump'ın Gizli Servis ekibi, konuşmasına kısa süre önce başlamış eski ABD Başkanı'nı yüzünden kanlar akarken sahneden hızla indirip kendisini bekleyen araca bindirmişti. Trump'ın kampanya ekibi onun "iyi" olduğunu ve "yerel bir tıbbi tesiste kontrol edildiğini" söylemişti. 

Kolluk kuvvetlerine göre Gizli Servis ajanları, ateş açıldığı sırada miting civarında olan şüpheli saldırganı öldürdü.

Gizli Servis, saldırganın "birden fazla el" ateş etmesinin ardından bir izleyicinin öldüğünü ve ikisinin de ağır yaralandığını açıkladı. Silahlı saldırının bir suikast girişimi olduğu düşünülüyor.
 


Olayın üzerinden bir saat geçmeden, Georgia'nın Cumhuriyetçi Temsilcisi Mike Collins, Joe Biden'dan bir alıntının ekran görüntüsünü paylaştı:

Münazara hakkında konuşmayı bitirdik, şimdi Trump'ı hedef tahtasına koyma zamanı.

Politico'nun haberine göre Başkan bu sözleri geçen pazartesi Demokrat bağışçılara yaptığı konuşmada sarf etti

Collins alıntının üzerine "Emri Joe Biden verdi" yazdı.

Sosyal medyada kışkırtıcı açıklamalar yaptığı bilinen Collins, Biden'ın vurulma olayıyla ilgili yargılanması çağrısında da bulundu.

"Pensilvanya'daki Butler County'nin Cumhuriyetçi Bölge Savcısı, bir suikastı kışkırtmaktan dolayı Joseph R. Biden hakkında derhal dava açmalı" dedi. Diğer Cumhuriyetçilerse olayla ilgili Demokratları suçladı.
 


Trump'ın olası başkan yardımcısı adaylarından Ohio Senatörü J.D. Vance, X'te yaptığı paylaşımda "Bugün yaşananlar münferit bir olay değil" dedi. 

Biden kampanyasının temel önermesi, Başkan Donald Trump'ın ne pahasına olursa olsun durdurulması gereken otoriter bir faşist olduğu. Bu söylem doğrudan Başkan Trump'a suikast girişimine yol açtı.

Trump'ın bir diğer müttefiki Alabama Senatörü Tommy Tuberville de Vance'in sözlerini retweetledi.

Cumartesi gecesi bir açıklama yapan Başkan Joe Biden, silahlı saldırının ardından her Amerikalının siyasi şiddeti kınaması gerektiğini söyledi.
 

Trump
Cumartesi günü Pensilvanya'daki Butler'da bir kampanya etkinliğinde Donald Trump, silahlı saldırıda yaralandıktan sonra Gizli Servis tarafından sahneden indirildi (AP)


Delaware'deki Rehoboth Beach'te bir kongre merkezinde konuşan Biden, durumla ilgili "federal yönetimin tüm kurumları tarafından kapsamlı bir şekilde bilgilendirildiğini" ve Trump'a ulaşmaya çalıştığını ancak "doktorlarıyla birlikte" olduğu için bunu yapamadığını söyledi.

Biden, Trump'ın doktorlarıyla da konuşmayı planladığını ve "Amerika'da bu tür bir şiddete yer olmadığını" söyledi.

"Bu iğrenç bir şey" dedi.

İğrenç bir şey.

Biden, mitingde yaşanan olayın "bu ülkeyi neden birleştirmeleri gerektiğinin" nedenlerinden birini gösterdiğini söyledi ve Amerikalıların "bunun olmasına izin veremeyeceğini" ekledi.

Biz böyle olamayız. Buna göz yumamayız.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU