İptal kültürü Yunan tanrılarını da vurdu: "Poseidon heykeli yasaklandı"

"Tanrıların savaşı"

Bazı Progreso sakinleri, Poseidon heykelini görmeye gelen turistlerin bir gelir kaynağı olduğunu belirtti (AP)

Meksika'daki yetkililer, turistlerden ilgi gören Poseidon heykelinin ziyarete kapatılmasına karar verdi. 

Meksika Çevre Koruma Ajansı'nın perşembe günkü açıklamasında, 3 metrelik heykelin "gerekli izinler alınmadan" inşa edildiği bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heykelin yer aldığı alana girişlerin kapatıldığı ve yapının sökülmesinin planlandığı aktarıldı. 

Ajansın açıklaması, bir grup aktivist avukatın, Yunan mitolojisindeki deniz tanrısı Poseidon'un heykelinin, Maya halklarının inancını rencide ettiğini savunarak şikayette bulunmasının ardından geldi.

Maya yerlilerinin Chaac adı verilen kendi su tanrılarını tercih ettiğinin belirtildiği şikayet metninde şu ifadeler yer aldı: 

Poseidon, Maya kültürümüze yabancı olan bir Yunan tanrısıdır. Maya kültürümüzün korunması bizim için bir insan hakkı meselesidir.

Davayı açan avukatlardan Carlos Morales, "Poseidon'un Progreso sahilinden kaldırılmasını istiyorum çünkü Maya kültürüne yabancı ve yasal gereklilikleri karşılamıyor" dedi.

Meksika'nın doğusundaki Yucatan eyaletinde yer alan liman şehri Progreso'daki heykel mayısta halka açılmıştı. Birçok turistin fotoğraf çektirdiği heykelin bir kısmı suyun içinde, dolayısıyla Poseidon yabasıyla denizden çıkıyormuş izlenimi veriyor. 

Çevre Koruma Ajansı'ndan yapılan açıklamada, heykelin Progreso Belediyesi tarafından dikildiği belirtilirken, yapı için gerekli çevre izinlerinin alınmadığı aktarıldı. 

Sosyal medyadaki bazı paylaşımlarda mesele "Tanrıların savaşı" perspektifinden görüldü. Bir Twitter kullanıcısı gönderisinde "Chaac 1, Poseidon 0" diye yazdı.


Independent Türkçe, Ekathimerini, AP

DAHA FAZLA HABER OKU