Demokratlar, "Biden karşıtı ağ" kurdu

Obama ve Clinton hükümetlerinden yetkililer var

Son dönemde yoğun baskı gören Biden, yarıştan çekilmeyeceğini söylemişti (Reuters)

ABD'de Demokratların, Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesini sağlamak için bir ağ kurduğu bildirildi. 

Amerikan haber sitesi Axios, "Biden karşıtı ağın" ağırlıkla eski ABD Başkanı Barack Obama ve Bill Clinton hükümetlerinde görev yapmış yetkililerden oluştuğunu yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, grubun anketler düzenlediği, eski başkanlara lobi yaptığı, Demokrat liderlerle gizli görüşmeler düzenlediği ve bağışçıları örgütlediği belirtildi. 

Grubun, özellikle Biden'ın 2020'deki seçimlerde kazandığı Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinin elde tutulmasına odaklandığı ifade edildi. 

Bu eyaletlerin kaybedilmemesi için Biden'ın yarıştan çekilmesi gerektiğini savunan ekip, onun yerine geçmesi öngörülen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in bile bunu sağlayamaması durumunda gözden çıkarılmasını hedefliyor. 

Biden karşıtı ağın asıl amacının "bu üç eyaleti kazanması en muhtemel iki kişiyi bulmak olduğu" belirtildi.  

Grubun, Biden'ın çekilmesini sağlamak amacıyla Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin çevresiyle de iletişim kurduğu aktarıldı. 

Amerikan medya kuruluşu CNN, Pelosi ve Obama'nın kapalı kapılar ardında Biden'ın adaylığından "endişe duyduğunu" da yazmıştı.    

Diğer yandan Biden karşıtı ağın yürüttüğü kampanyanın işe yarayıp yaramayacağı belli değil. 
 


5 Kasım'daki seçimler öncesinde Biden ve rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump, 27 Haziran'da ilk kez canlı yayında kozlarını paylaşmıştı. 

Biden'ın münazaradaki performansı büyük endişe uyandırmış, Amerikan gazetesi New York Times (NYT) da Demokrat liderin yarıştan çekilmeyi düşündüğünü öne sürmüştü. Beyaz Saray ise bu iddiaları yalanlamış, Biden da maratona devam edeceğini açıklamıştı. ABD Başkanı, münazaradaki zayıf performansının "jet lag'den" kaynaklandığını savunmuştu.

81 yaşındaki Biden en son Washington'daki NATO Zirvesi'nde yaptığı gaflarla gündeme gelmişti. ABD Başkanı, konuşmasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye "Putin" diye seslenmiş, Harris'le de Trump'ı karıştırmıştı.


Independent Türkçe, Axios, RT, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU