Kağıt tavan nedir?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

İllüstrasyon: People Matters

Çoğu insan, kadınların kariyerlerini ilerletmeye ve organizasyon şemasında yükselmeye çalışırken karşılaştıkları engelleri tanımlayan bir terim olan cam tavana aşinadır.

Ancak çalışanların çoğunluğu için hayatı zorlaştıran başka bir engelden daha söz edilir oldu, o da: kağıt tavan.

Kağıt tavan, üniversite derecesi olmayanların deneyimlediği kariyer ilerleme engellerini ifade eder.

Talep gören becerilere ve deneyime sahip çalışanların lisans dereceleri olmadığı için daha yüksek ücretli işler için göz ardı edilmesidir ve ABD’de kullanımı yaygın bir ifadedir. 

Kavram basit ama devrim niteliğindedir. Bireyleri bir kağıt parçasına odaklanmak yerine becerilerine, yeterliliklerine ve deneyimlerine göre değerlendirir.

Ancak, bu yaklaşımın açık faydalarına rağmen önemli bir engeli daha vardır, o da; lisans derecesi olmayan adayları sistematik olarak reddeden otomatik işe alım sistemleridir.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kağıt tavan kimleri etkiler? 

Kağıt tavan, birçok işin lisans veya yüksek lisans derecesi gibi akademik bir yeterlilik gerektirmesi gerçeğine atıfta bulunur ve özellikle alternatif yollarla becerili olanları etkiler.

Bunlar arasında iş başında eğitim, sertifika programları, işgücü eğitimi ve eğitim kampları aracılığıyla kritik iş becerileri öğrenmiş kişiler yer alır.

Bu kişilerin birçoğu hayati becerilere ve bilgilere sahip olmalarına rağmen bir diploma ya da dereceye sahip olmadıkları için mülakata bile katılamazlar. 


Kağıt tavan işçileri nasıl etkiler?

Çalışanlar ister şu anda çalışıyor ister iş arıyor olsunlar, kağıt tavandan mustariptirler ve şu sorunlarla karşılaşırlar:

Daha düşük yaşam boyu kazançlar: Daha düşük eğitim gereksinimleri genellikle daha düşük maaş anlamına gelir. Kişinin kariyerine yatırım yapacak zamanı veya parası olmadığı için sorun zamanla daha da artar.

Sınırlı kariyer ilerlemesi: Deneyimli çalışanlar genellikle iyi yöneticiler olur. Ancak, çoğu insanın yöneticilik rollerine veya liderlik eğitimine başvurmak için bir dereceye ihtiyacı vardır.

Beceri durgunluğu: Derecesi olmayan kişiler değerli becerilere ve mesleki bilgiye sahiptir. Normalde, işverenler bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur ancak kağıt tavan daha fazla eğitimin önünde engel olabilir.


Kağıt tavan işverenleri nasıl etkiler?

Kağıt tavandan mustarip olanlar sadece çalışanlar ve iş arayanlar değildir.

İşverenler de bu durumdan zarar görür. Yaygın sorunlar şunlardır:

Daha uzun işe alım döngüleri: Bir dereceye ihtiyaç duyduğunuzda, otomatik olarak yetenek havuzunun yüzde 50'sinden fazlası ortadan kaldırılır. Bu, daha az başvuru, diğer işverenlerle daha fazla rekabet ve işe alım için daha uzun bir süre anlamına gelebilir.

Düşük katılım: Kariyer ilerlemesi, çalışan katılımının hayati bir itici gücüdür. Çalışanlar kağıt tavanına ulaştıklarını hissederlerse, işlerine odaklanmayı kaybetmeye başlayabilirler.


Kuruluşunuzdaki kağıt tavanı nasıl yırtarsınız?

Walmart, Google, Chevron ve Accenture, Tear The Paper Ceiling girişiminin bir parçası olan STARs girişimi kapsamında kağıt tavana meydan okumayı taahhüt eden şirketlerden sadece birkaçı.

Walmart beceri tabanlı işe alımı destekler. STAR, Skilled Through Alternative Routes'un kısaltmasıdır.

STARs girişimi, işverenlere eğitim ve destek sunarak aday kalitesinden ödün vermeden işe alım sürecini değiştirmeye yardımcı olur.

Mevcut durumunuz hakkında daha fazla bilgi edinin: İlk adım tüm paydaşlarla konuşmak ve kuruluşunuzun kağıt tavanı olup olmadığını görmektir. Dahili pozisyonlarınızın kaçının bir derece gerektirdiğini görmek için İK ve işe alım yöneticileriyle görüşün.

Mesleki gelişim programınızı gözden geçirin: Mevcut ekibiniz yıldız çalışanlar ile dolu olabilir. Liderlik eğitimi ve yönetim deneyimi dahil olmak üzere fırsatlara kimin erişebildiğine bir göz atın. Üniversite mezunu insanlara karşı açık bir önyargı varsa müdahale etmeniz gerekebilir. 

İş gereksinimlerinizi yeniden düşünün: Yapabileceğiniz en etkili şey şu soruyu sormaktır: Bu iş gerçekten üniversite mezunu birini gerektirir mi?

Bazı durumlarda, bir derece güzel bir gerekliliktir, ancak iş tanımı bunu olmazsa olmaz olarak listeler. Bu gerekliliği yeni işe alınan kişinin doğrudan yöneticisiyle netleştirin.

Başka bir soru: Alternatif yeterliliklere bakabilir miyiz?

Örneğin, BT işleri genellikle ilgili bir derece gerektirir. Örneğin; Microsoft sertifikasına ve uygulamalı BT deneyimine sahip bir adayı değerlendirebilir misiniz?

Becerilere dayalı bir işe alım sürecine geçin: İşe alım yetkilileri genellikle adayın eğitimine ve deneyimine bakarak işe başlatırlar. Ancak bu onlara adayın tutkuları, çalışma kültürü veya üstün olduğu alanlar hakkında pek bir şey söylemez. Becerilerini gerçekten anlamadan önce adaylarla görüşmek gerekir.

Tüm işe alım sürecinizi becerilere dayandırmaya ne dersiniz? Becerilere odaklanan başvuru formları oluşturun ve mülakat soruları sorun.
 


"Kağıt tavan"ı yıkmak, iş gücünde rekabet etme fırsatı çağrısı yapar

Kağıt tavan yıkılırsa tüm nitelikli bireyler için iş fırsatlarına adil erişim hakkı sağlanabilir.

İş başvuru sahiplerini, otomatik işe alım sistemlerinde lisans dereceleri yerine ilgili deneyimi ikame etmeye yönlendirmek, daha şeffaf ve liyakate dayalı bir işe alım sürecinin temelini atabilir ve başvuru sahiplerini becerilerine ve deneyimlerine göre değerlendirmek için daha adil bir süreç oluşturabilir.

Beceri temelli işe alım sadece bir trend değil, hızla gelişen bir iş piyasasının talepleri tarafından dikte edilen bir zorunluluktur.

Bu, inovasyonu artıran, rekabet alanını eşitleyen ve iş gücünün uyum yeteneğini güçlendiren stratejik bir hamledir.

Bu, akademik yollarından bağımsız olarak, bireyleri benzersiz yeterlilikleri için tanımak ve değer vermekle ilgilidir.

Otomatik sistemlerin dar tanımlarının dayattığı kağıt tavanı yıkmanın ve iş gücünde başarının para biriminin dereceler değil beceriler olduğu bir geleceği kucaklamanın zamanı geldi.

Her kalifiye bireyin yeteneklerini her şeyden önce yeteneğe değer veren bir ortamda sergilemek için adil bir şansa sahip olmasını sağlayan yaklaşımı hep birlikte savunalım.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU