Şin Bet ateşkes için Mısır'da: "Tünel planı da masada"

Kahire, tünel için Washington'la çalışacak

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın 38 bin 153 Filistinli öldürülürken, 87 bin 828 kişi yaralandı (AFP)

İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas'la ateşkes anlaşması için Mısır'a gittiği bildirildi. 

İsrail medyasında yer alan haberlerde, Bar'ın liderliğindeki müzakere ekibinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün toplantı yapacağı belirtildi. 

Bar ve ekibinin, rehine takası ve ateşkesin yanı sıra Mısır'ın Gazze'ye sınırını oluşturan Refah şehri üzerinden silah kaçakçılığına karşı önlemleri görüşeceği aktarıldı. 

Diğer yandan İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait Ordu Radyosu, taraflar arasında anlaşma sağlanması halinde Kahire yönetiminin silah kaçakçılığını engellemek için ABD'yle ortak çalışarak Refah sınırında yeraltı bariyerleri inşa edeceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır'ın İsrail'e ilettiği mesajda, yeraltı tünellerinden geçişi engelleyecek çelik bariyerlerin inşasının ateşkes sağlandıktan birkaç gün sonra başlayabileceğinin söylendiği ifade edildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), mayısta Refah'a başlattığı kara harekatında şimdiye dek Mısır sınırında 25 tünel bulunduğunu savunmuştu. Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın bu tünellerden silah kaçakçılığı yaptığını öne sürüyor. 

İsrail'in uluslararası istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea da 5 Temmuz'da müzakere için Katar'a gitmişti.

Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yle yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini söylemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bir heyetin haftaya tekrar Doha'ya gönderileceğini duyurmuştu. 

Katar'daki görüşmelerde, Şin Bet Direktörü Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon yer almamıştı.

Bunlara ek olarak Netanyahu, dünkü açıklamasında Mısır'dan Gazze'ye "silah kaçırılmasına" ve binlerce  amas mensubunun Gazze'nin kuzeyine dönmesine izin verilmeyeceğini de söylemişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU