Mavi balina, yavrusunu emzirirken ilk kez görüntülendi

Dünyanın en büyük hayvanının özel hayatı gözler önüne serildi

İlk kez bir mavi balina yavrusunu emzirirken kaydedildi. 

Boyu 30 metreyi aşabilen mavi balina, dünyadaki en büyük hayvan olmasına karşın kolay kolay bulunamıyor. 

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin (ANU) 2006'dan beri yürüttüğü bir yurttaş bilim insanı programı kapsamında bir pigme mavi balina ve yavrusu, Doğu Timor açıklarında kaydedildi. 2022'de çekilen görüntüler perşembe günü yayımlandı.

Mavi balinaların alt türü olan pigme mavi balinaların boyu yaklaşık 24 metreye varıyor. Çok hızlı yüzen ve su yüzeyine çok kısa süreliğine çıkan bu balinaları gözlemlemek epey zor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat bilim insanları, mavi balinaların yıllık göçleri sırasında geçtiği Doğu Timor'un araştırma açısından eşsiz bir fırsat sunduğunu söylüyor. Pigme mavi balinalar Avusturalya'nın güneyinden Banda Denizi'ne yaptıkları 5 bin kilometrelik yolculukta buradan geçiyor. 

18 yıllık program süresince araştırmacılar Doğu Timor sularında pek çok gözlem yaparken, yavrusunu emziren bir mavi balinayı da ilk defa kameralarla yakalaladı. 

ANU'dan Doç. Dr. Karen Edyvane "Doğu Timor'un suları mavi balina üzerine çalışan bilim insanlarına, yeni doğan yavrular ve emziren annelerden kur yapan yetişkinlere kadar, dünyanın en büyük ama en zor bulunan hayvanlarından birinin özel hayatına dair ilk bakışları sunuyor" diyor.

Yavrusunu besleyen mavi balina, nesli tükenme tehlikesi altındaki bu hayvanların nerede ürediği hakkında fikir vermesiyle önem arz ediyor. Araştırma ekibi 2023'te de birbirine kur yapan iki mavi balinayı gözlemlemişti. 

Avustralya Antarktika Bölümü'nden Dr. Elanor Bell "Bu kanıtlar, bu suların mavi balinalar için sadece yiyecek arama değil, aynı zamanda üreme açısından da kritik önem taşıdığını gösteriyor" ifadelerini kullanıyor:

Mavi balinaların ne zaman, nerede ve nasıl ürediği bugüne kadar bilinmiyordu.

Dünyada halihazırda yaklaşık 25 bin mavi balina yaşadığı tahmin ediliyor. Hâlâ nesli tükenme tehlikesi altında kabul edilse de nüfusları son dönemlerde artıyor.



Independent Türkçe, IFL Science, New Atlas

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU