500 yıl yaşayan köpekbalıkları, kalp hastalıklarına çare olabilir mi?

Grönland köpekbalıklarının uzun ömrüne dair yeni bulgular edinildi

Grönland köpekbalıkları yaklaşık 150 yaşında cinsel olgunluğa erişiyor (Reuters)

Bilinen en uzun ömürlü omurgalı olan Grönland köpekbalığının nasıl hayatta kaldığına dair yeni bulgular edinildi. Araştırmacılar yeni keşfin, insanların kalp sağlığını iyileştirebilecek çalışmalara önemli katkılar sunmasını bekliyor. 

Ortalama yaşam süresi 270'le 500 yıl arasında değişen Grönland köpekbalıkları, Kuzey Atlas ve Antarktika okyanuslarında yaşıyor. Fakat bu hayvanların nasıl bu kadar uzun yaşadığı gizemini büyük ölçüde koruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneysel Biyoloji Derneği'nin Prag'da düzenlenen yıllık toplantısında dün sunulan bir araştırmada Grönland köpekbalığının kaslarının kendine has metabolizması sayesinde uzun süre yaşıyor olabileceği bulundu. 

Araştırmacılar Grönland köpekbalıklarına ait kas dokusu örneklerindeki 5 farklı enzimi inceledi. Bu enzimlerin metabolik aktivitesinin, çeşitli yaş ve sıcaklıklarda nasıl değiştiği analiz edildi. 

Bilim insanları yaptıkları basın açıklamasında, hayvanların kas metabolizmasında yaşa bağlı bir değişim olmadığını saptadıklarını aktardı. Çalışmaya liderlik eden Ewan Camplisson, "Bu durum, yaşlandıkça metabolik enzim aktivitelerinde bir miktar değişiklik gösterme eğiliminde olan çoğu hayvandan epey farklı" diyor. 

Sonuçlar Grönland köpekbalığının diğer hayvanlarla aynı klasik yaşlanma belirtilerini göstermediği hipotezimizi destekliyor.

Camplisson daha fazla çalışmanın, köpekbalıklarının uzun ömründe metabolizmanın ne dereceye kadar rol oynadığını göstereceğini söylüyor. 

Bilim insanları hücre düzeyinde insan kalbine benzediğini söyledikleri köpekbalığı kalbinin incelenmesinin, insan sağlığı açısından kıymetli sonuçlar doğuracağını umuyor. 

Camplisson "Grönland köpekbalıklarının kalp ve damar hastalıklarından ciddi şekilde etkilenmeden bu kadar uzun yaşamasını sağlayan adaptasyonları anlayabilirsek, kalp sağlığını iyileştirmek için bunlardan bazılarını insanlara uyarlayabiliriz" ifadelerini kullanıyor:

Bunlar, yaşlandıkça daha yaygın ve şiddetli hale gelen sorunlar.

Araştırmacılar ayrıca sıcaklık artışının Grönland köpekbalıklarının metabolizmasında önemli değişiklikler yarattığını kaydetti. Bu nedenle iklim kriziyle bu türün yaşam alanının da tehlikeye gireceğinden endişeleniyorlar. 

"Isınan okyanuslar muhtemelen bu tür açısından büyük sorunlara yol açacak" diyen Camplisson ekliyor: 

Bu durum yüksek ihtimalle Grönland köpekbalıklarının soğuk sularda kalabilmek için giderek daralan bir coğrafi alana sıkışmasıyla sonuçlanacak.



Independent Türkçe, Newsweek, Study Finds, EurekAlert

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU