Dağıstan saldırısının ardından: "Peçe yasaklanacak"

Sinagog ve kiliselere düzenlenen saldırılarda can kaybı 22'ye yükseldi

Dağıstan Müftülüğü, peçe yasağının güvenlik gerekçesiyle alındığını bildirdi (Reuters)

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen saldırıların ardından kamuya açık alanlarda peçe takılmasının yasaklanacağı duyuruldu. 

Dağıstan Müftüsü Ahmad Abdullayev, dün yaptığı açıklamada peçe takılmasını yasaklayan bir fetva yayımlanacağını bildirdi. 

Abdullayev, Dağıstan lideri Sergey Melikov'la toplantısının ardından bu adımın güvenlik gerekçesiyle atılacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'daki Müslüman topluluğun karara tepki göstereceğinin farkında olduğunu belirten müftü, "Beni eleştirecek kişilere karşı tavrım nötrdür" dedi.

Dağıstan Müftülüğü'nün kararı, 23 Haziran'daki silahlı saldırıların ardından alındı. 

Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde bir polis noktası, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı saldırılarda, 17'si polis ve 5'i sivil 22 kişi yaşamını yitirmiş, 5 saldırgan öldürülmüştü.

Saldırıyı henüz kimse üstlenmedi. Ancak Rus basınındaki bazı haberlerde, saldırganlardan ikisinin, Dağıstan'ın Sergokalinski bölgesinin yöneticisi Magomed Omarov'un oğulları olduğu ve çatışmada öldürüldüğü iddia edilmişti. Olayın ardından gözaltına alınan Omarov'un görevine son verilmişti. 

Melikov, olayın ardından peçenin "güvenlik tehdidi" oluşturduğunu öne sürerek yasaklanmasını istemişti. 

Dağıstan'daki saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonla görüşmüş ve taziyelerini iletmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri de saldırıya tepki göstermişti.

Moskova Müftüsü İldar Alyautdinov, Abdullayev'in peçe yasağı kararına ilişkin henüz açıklama yapmadı. 

Rusya Devlet Başkanlığı'na bağlı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeri Fadeyev de mayıstaki açıklamasında Rusya'daki "aşırılık yanlısı eğilimlerin önüne geçilmesi amacıyla" kamusal alanlarda peçenin yasaklanması çağrısında bulunmuştu. 

Ancak Alyautdinov, buna tepki göstererek yasağın hak ihlali olacağını söylemişti.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU