İnsan beyni dokusuna sahip robot, kollarını kullanmayı öğrendi

Araştırmacılar, çip üzerindeki beynin temel insan zekası özellikleri sergilediğini söylüyor

İnsan kök hücrelerinin oluşturduğu beyin organoidi, Çin'deki Tianjin Üniversitesi'yle Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacıların inşa ettiği robota bağlandı (Tianjin Üniversitesi)

Çin'deki bilim insanları, insan kök hücrelerinden üretilen yapay bir beyin kullanarak kritik görevleri yerine getirebilen bir robot inşa etti.

Araştırmacılara göre çip üzerindeki beyin, biyolojik bir beynin bazı zeka işlevlerini sergilerken, uzuvlarını hareket ettirmek, engellerden kaçınmak ve nesneleri kavramak gibi temel görevleri öğrenebildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tianjin Üniversitesi'yle Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, laboratuvarda oluşturulan beyne dış dünyayla iletişim kurmasını sağlayan bir beyin-bilgisayar arayüzü yerleştirdi.

Tianjin Üniversitesi'ndeki Haihe Beyin-Bilgisayar Etkileşimi ve İnsan-Bilgisayar Entegrasyonu Laboratuvarı'nda yönetici müdür olan Ming Dong, "Bir çip üzerindeki beyin-bilgisayar arayüzü, kodlama ve kod çözme ve uyarım-geri bildirim yoluyla dış dünyayla bilgi etkileşimi sağlamak için bir elektrot çipiyle birleştirilmiş, (beyin organoidleri gibi) yapay ortamda üretilmiş bir 'beyin' kullanan bir teknoloji" dedi.

Beyin organoidleri işlevlerini yerine getirebilmek için sıvı, besin hatları, sıcaklık kontrolü ve koruyucu kılıf gibi insan beynininkine benzer ihtiyaçlara sahip.

Araştırmacılar, gelişmekte olan çip üzerinde beyin teknolojisi alanının, hibrit zekanın geliştirilmesine katkı sunarak "devrim niteliğinde bir etki" yaratacağını iddia etti.

Bu son büyük atılım, Japonya'daki bilim insanlarının daha gerçekçi bir görünüm kazandırmak amacıyla insansı bir robotun yüzüne canlı insan derisi yerleştirdiklerini açıklamalarından sadece birkaç gün sonra geldi.

Tokyo Üniversitesi'nden ekip, tasarlanan deri dokusunu deri-bağ yapılarına uydurarak robotun gülümsemesini sağlamayı başardı.

Araştırmacılar, canlı derinin insan benzeri duygular sergilemenin yanı sıra gelişmiş algılama kabiliyetleri ve yaralandığında kendi kendini iyileştirme becerisi sağlayabileceğini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU