Üç başörtülü kadının kurduğu Endonezyalı metal grubu tarih yazıyor

Toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ve barış üzerine yazıyorlar

Voice of Baceprot üyeleri, enstrüman çalmaya 14 yaşında başlamış (AFP)

Endonezyalı üç genç kadın, 10 yıl önce çok sert gitar ve davullar eşliğinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış hakkında şarkılar söylemek üzere bir metal grubu kurduklarında, bir gün Glastonbury'de çalacaklarını hayal bile edemezdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak 10 yıl sonra Voice of Baceprot, bu hafta Britanya'da düzenlenecek ve Coldplay'le Dua Lipa gibi yıldızların da sahne alacağı dünyaca ünlü festivalde konser verecek.

Üçlü, Glastonbury'de sahne alacak ilk Endonezyalı grup olacak.

Gitar ve vokalde Firda Kurnia, bas gitarda Widi Rahmawati ve davulda Euis Siti Aisah'tan oluşan grup, erkek egemen Endonezya toplumundaki toplumsal cinsiyet kalıplarına meydan okuyor. 

Köklü festival Glastonbury ise kendine büyük bir hayran kitlesi oluşturan grubun çılgın kariyerinin en üst noktası olacak.

AFP'ye konuşan 24 yaşındaki Euis, "Dürüst olmak gerekirse, Glastonbury dilek listemizde yoktu çünkü çok yüksek bir hayal olduğunu düşünüyorduk" dedi.

Rage Against the Machine cover'larıyla hayran kazanan Voice of Baceprot, Batı Cava'daki Garut kenti yakınlarındaki bir köyde kuruldu.

ABD ve Avrupa'da konserler verdiler 

"Baceprot" kelimesi Endonezya'nın geleneksel dilinde "gürültülü" anlamına geliyor.

Grup daha önce ABD ve Almanya'daki ünlü Wacken Metal Festivali de dahil olmak üzere Avrupa'da konserler verdi.

En büyük hitleri olan God, Allow Me (Please) to Play Music, YouTube ve Spotify'da milyonlarca kez dinlendi. Şarkı, kadınların bu tür müzik yapmaması gerektiğini söyleyen muhafazakarları hedef alıyor. 
 


Grup ayrıca iklim değişikliği ve kadın hakları hakkında da şarkılar yazıyor.

Hedef Endonezya turnesi

23 yaşındaki Firda, "Şarkılarımızı gördüklerimizden, duyduklarımızdan, okuduklarımızdan ve kendi deneyimlerimizden yola çıkarak yaratıyoruz" diyor.

Voice of Baceprot, 2014'te kurulduktan sonra Endonezya'nın en muhafazakar eyaletlerinden biri olan Batı Cava'da küçük festivallerde çaldı.

Daha sonra başkent Cakarta'ya taşındılar ve koronavirüs pandemisi sırasında çevrimiçi konserler verdiler. 

Widi, grubun yurt dışında çalmak için "çok sayıda" teklif aldığını söylüyor. "Aslında Endonezya turnesine çıkmayı çok istiyoruz" diyen bas gitarist ekliyor:

Ama henüz fırsatımız olmadı.

Voice of Baceprot, 28 Haziran Cuma günü Glastonbury sahnesinde hayranlarıyla buluşacak.


Independent Türkçe, France24, Aljazeera

DAHA FAZLA HABER OKU