Fransa'da Yahudiler, radikal sağa yanaşıyor

"Tabu duvarları yıkıldı"

Marine Le Pen (solda) ve RN Genel Başkanı Bardella (sağda), Fransa'daki Filistin'e destek eylemlerini "antisemitik" diye nitelemişti (Reuters)

Fransa'da Yahudiler, antisemitizm geçmişine rağmen radikal sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'e (RN) yaklaşmaya başladı.

Fransa'da halk, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı sonrası 30 Haziran ve 7 Temmuz'da parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Yahudilerin "hiç akla gelmeyecek" şekilde Le Pen'in partisi RN'ye oy vermeyi düşündüğünü yazdı. 

Haberde, Holokost'tan kurtulan Fransız aktivist Serge Klarsfeld'in, ülkenin tanınmış medya kuruluşlarından LCI'nın cumartesi günkü programına katılarak Le Pen'i desteklediğine dikkat çekildi. 

Holokost'tan sorumlu Nazilerin yakalanması için arşiv çalışmaları yapan 88 yaşındaki aktivist, Yahudilere karşı asıl tehdidin radikal soldan geldiğini savunarak şu ifadeleri kullanmıştı: 

Ulusal Birlik, Yahudileri destekliyor, İsrail devletini destekliyor. Yahudi karşıtı bir parti ve Yahudi yanlısı bir parti söz konusu olduğunda, oyumu Yahudi yanlısı partiye vereceğim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RN'nin kurucusu ve Le Pen'in babası olan Jean-Marie Le Pen, 2016'da yaptığı açıklamada Nazi toplama kamplarındaki gaz odalarını "II. Dünya Savaşı'nın teferruatı" diye nitelemiş, bunun ardından 30 bin euro para cezasına çarptırılmıştı. 

96 yaşındaki baba Le Pen, 2012'de de Nazilerin Fransa'yı işgali için "Çok da insanlık dışı değildi" dediği için aynı miktarda para cezası almıştı. 

WSJ, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının ardından özellikle partinin İsrail'i destekleyen açıklamalarının, Fransa'daki Yahudilerle RN'nin yakınlaşmasında önemli rol oynadığına dikkat çekerek "tarihi bir tabunun artık yıkıldığını" yazdı. 

Jean-Luc Melenchon liderliğindeki radikal solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), saldırıların ardından Hamas'ı kınamayıp İsrail'i sert şekilde eleştirmesiyle tepki toplamıştı.
 


Diğer yandan başkent Paris'te 12 yaşındaki Yahudi kız çocuğuna tecavüz edilmesi de antisemitizm tartışmalarını tekrar gündeme taşıdı. 

Fransız polisi, cumartesi günü yaşanan olayda, Paris'in Courbevoie banliyösünde 13 yaşındaki iki çocuğun, Yahudi kıza saldırıp tecavüz ettiği belirtilmişti. 

Kimlikleri açıklanmayan iki çocuk hakkında hukuki işlem başlatıldığı bildirilmişti. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, kızın Yahudi olduğu için tecavüze uğradığını savunarak olayı "antisemitik bir saldırı" diye nitelemişti.

RN Genel Başkanı Jordan Bardella da olaydan sonra yaptığı açıklamada Yahudi düşmanlığına karşı olduklarını belirterek, radikal solun söylemleriyle antisemitizmi körüklediğini savunmuştu.

Paris'teki Science Po Üniversitesi'nden Olivier Costa, RN'nin son dönemde yaşananları kendi lehine kullandığına dikkat çekerek, "Bu ortam, RN'nin kendini affettirmesi için bir fırsat sağladı" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU