Bakırhan: Siz de kayyımcı anlayışınız da bu topraklardan silinip gidecek

Bakırhan, “Bu zulmü de tanımıyoruz, bu kayımı da tanımıyoruz. Bu kayyımcı anlayışı da tanımıyoruz” dedi

Fotoğraf: X / @DEMGenelMerkezi

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, İçişleri Bakanlığınca Hakkari Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Mehmet Sıddık Akış'a "silahlı terör örgütü yönetme" suçundan verilen 19 yıl 6 ay hapis cezasına ilişkin açıklamalarda bulundu

Parti binası önünde konuşan Bakırhan, "Kürt halkının onurlu mücadelesini bu baskılar durduramayacak. Kürtler bunu unutmayacak" dedi.

"Askeri, polisi, korucusu; nerede varsa eli silahlı, coplu, tüfekli insanlar tamamını Hakkari'nin her sokağına her caddesine yığmışlar. Biz, 'dün Kürtlere sömürge uyguluyorsunuz' dediğimizde eleştirmişlerdi. Allah aşkına bu sömürge değil nedir?” diye soran Bakırhen özetle şunları söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kenti değil mi Hakkari? Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin eş başkanları, milletvekilleri, çok değerli siyasetçi arkadaşlarımızla birlikte ilçe binamızın önüne gelinceye kadar binlerce kollukla karşılaştık. Bir sömürge hukuku uyguluyorlar. 'Kürt yoktur' dediler. Şimdi var, iradesini tanımıyorlar. Üç defadır Hakkari'de Hakkari halkına yeniliyorlar. Normal olmayan bir yarışta, adil olmayan bir yarışta dahi Hakkari'yi kazanamadılar. Bütün güçleriyle işte bugün burada görmüş olduğunuz kolluklarıyla, tehditleriyle, şantajlarıyla seçimi kaybettiler. Yetmedi, kaçak seçmen getirdiler. Neredeyse Hakkari nüfusunun dörtte biri kadar kaçak seçmenle bile bu kenti kazanamadılar. Bu halk sizi istemiyor, bu halk sizi reddediyor. Bu halk kayyumcu anlayışınızı reddediyor. Bu halk sizin onlara hizmet için burada olmadığınızı çok iyi biliyor.

“Biz sizi hiç tanımıyoruz”

Sandık kuruluyor, sonucunu tanımıyorlar, eş başkanı seçiyoruz, iradesine kayyım atıyorlar. Ne yapalım peki sizlere soruyorum? Kürt ne yapsın? Hakkari'nin ne yapsın? Açıkça ilan edin; 'Kürt vatandaş değildir, Kürdün oyu geçersizdir, Kürdün iradesini tanımıyoruz' deyin. Lütfen fiili olarak uyguladığınız ama resmi olarak kabul etmediğiniz bu faşizan uygulamalarınızı kabul eden biz de siz de kurtulalım. İki dönem kayyım atadılar Hakkari'yi borç batağına batırdılar. Kaldırım yok, yol yok. Çer çöp toz duman içerisinde bir kent var. İşsizlik had safhada, insanları mutsuz. İnsanlar başka bir seçimde bulunuyor onu da tanımıyoruz diyorlar. Vallahi biz sizi hiç tanımıyoruz. Kürt halkı, Kürdistan halkı sizi hiç tanımıyor. Biz buranın evlatlarıyız. Biz bu topraklarda binlerce yıldır yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz. Sizin gibi zalim, zulümkâr çok cumhurbaşkanı çok başbakan, çok iktidar gördük. Çok gelip geçtiler. Emin olan siz de kayyımcı anlayışınız da bu topraklardan silinip gidecek.

“Bir itirafçıya sayfalarca itirafname imzalatmışlar”

Eşbaşkan Akış'ın dosyasındaki itirafçının ifadelerine dikkat çeken Bakırhan, "Şimdi Sıddık başkana 10 yıldır süren bir davadan 20 yıla yakın ceza verdiler. Sıddık başkanın dosyasındaki itirafçının dün çarşaf çarşaf ifadeleri ortaya çıktı. Cezaevinde zorla bir vatandaşı korkutarak, Sıddık başkanı dahi tanımayan görmeyen, bir çayın içmeyen, elini tutmayan bir itirafçıya sayfalarca itirafname imzalatmışlar. O itirafçı dün açıkladı. Ben tanımıyorum, söylediklerimin ne olduğunu bile okumadan bana imzalattılar dedi. İşte bu hilekârlar, bu düzenbâzlar Şeyh Said'lerden, Seyit Rıza'lardan günümüze kadar aynı yalanı, aynı hukuksuzluğa, aynı haksızlığı uygulamaya devam ediyorlar.

“Türkiye halkları bu zulmü unutmayacak”

Bakırhan, "Bu zulmü de tanımıyoruz, bu kayımı da tanımıyoruz. Bu kayyımcı anlayışı da tanımıyoruz. Emin olun ayakta olduğumuz müddetçe arkadaşlarımızla birlikte bu kayyımcı anlayış karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Hakkari Belediyesini, Hakkari halkını bu onurlu sonuçtan dolayı kutlamak için buraya gelmek istiyorduk ama JİTEM İttifakı ile hareket edenler bu sevincimize şimdilik ötelediler. Ama emin olsunlar ki bir gün bu Kürt coğrafyasında bu zulüm, bu anlayış bitecektir. Asla bir daha bu coğrafyada hileyle, hurdayla zulüm ile dahi olsa tek bir belediye almayacaktır. Kürtler bunu unutmayacak. Emekçiler bunu unutmayacak. Türkiye halkları bu zulmü unutmayacak. İradesi gasp edilen Viyan eş başkanımız bu zulmü unutmayacak" diye konuştu.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU