Cebelitarık'taki orkaların teknelere saldırmasının gizemi çözülmüş olabilir

Deniz biyoloğu, genç orkaların muhtemelen akranlarından öğrendikleri yeni bir "heves"in peşinden gittiğini belirtti

(AFP)

Bir deniz biyoloğu, Cebelitarık Boğazı'nda teknelere çarparak onları batıran orkaların sadece oyun oynayan ve davranışsal bir eğilimi takip eden genç orkalar olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, Mayıs 2020'den bu yana İber Yarımadası yakınlarında orkaların teknelere çarptığı yaklaşık 700 vakayı belgeledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu davranış, denizcilerin ve bilim insanlarının kafasını karıştırıyor. Birçokları orkaların birbirlerine bölgeden geçen teknelere saldırmayı öğrettiğinden şüpheleniyor.

Bu garip davranışı açıklamaya çalışan teoriler, yiyecek kıtlığından (orkaların tekneleri tercih ettikleri av için rakip olarak görmesi) ve pandemiden sonra denizcilik faaliyetlerinin ani bir şekilde yeniden başlamasına kadar uzanıyor.

An itibarıyla Uluslararası Balinacılık Kurulu'nun (IWC) bilim komitesi başkanı olan önde gelen deniz biyoloğu Alex Zerbini, orkaların davranışının büyük olasılıkla net bir amacı olmayan yeni bir "kültürel gelenek" olduğunu söylüyor. Zerbini ayrıca İspanyol ve Portekiz hükümetleri tarafından oluşturulan çalışma grubunun üyesi.
 

Hasar gören gemi
31 Mayıs 2023 tarihinde çekilen bu fotoğrafta, Cebelitarık Boğazı'nda seyrederken katil balinaların (Orcinus orca) hasar verdiği ve İspanya'nın güneyindeki Cadiz kenti yakınlarındaki Barbate'de bulunan Pecci Tersaneleri'nde onarıma alınan geminin dümeni görülüyor (AFP)


Başka bir deyişle, bilim insanları orkaların yeni bir "heves"in peşinden gidiyor olabileceğinden şüpheleniyor.

Deniz biyologlarının makalesinde şöyle açıklanıyor:

Farklı popülasyonlar genellikle kültürel aktarımla sürdürülen farklı beslenme uzmanlıklarına sahiptir. Bu 'ekotipler' genellikle farklı yiyecek arama alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli kalıcı davranış geleneklerine sahiptir.

Bazı popülasyonlar ayrıca alışılmadık, geçici davranışsal 'heves' ve belirgin bir adaptif amaca hizmet etmiyor gibi görünen diğer kendine has özellikler geliştirebilir.

Araştırmacılar, orkalar arasında yıllar boyunca farklı dönemlerde gözlemlenen birkaç garip davranış biçiminin altını çiziyor.
 

Hasar gören gemi
Orka grupları son yıllarda İspanya açıklarında yüzlerce küçük tekneye çarparak bilim insanlarını şaşkına çeviren "dehşet verici" davranışlarda bulundu. Saldırılar 2020'de başladı ve çoğunlukla Cadiz'le Cebelitarık Boğazı yakınlarındaki Fas'ın kuzeyindeki Tanger Limanı arasında gerçekleşti (AFP)


Örnek veren bilim insanları, Güney Pasifik'teki orkaların 1987'de kafalarında ölü somon balığı taşıma alışkanlığı geliştirdiklerini, bunun genç bireylerle başladığını ve net bir nihai amacı olmamasına rağmen tüm popülasyona yayıldığını belirtti. 

Bu davranış "kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuş" ancak 2008 yazında tekrar ortaya çıkmış ve sonra bir kez daha yok olmuştu. 

20 yıllık bir zaman diliminde ortaya çıkıp kaybolan bir başka garip davranış vakasındaysa genç ve yetişkin erkek orka çiftlerinin ritüel olarak kafalarını birbirine çarpma ya da vurma davranışı sergiledikleri belgelenmişti.

Son olaylarda, hasar görmüş ya da batmış teknelere yaklaşan orkaların çoğu, genellikle burunlarıyla dümenlere hafifçe vurmaya çalışıyormuş gibi yavaşça yaklaşan yavru balinalar olmuştu.

Washington Post'a konuşan Dr. Zerbini, "Hayvanların davranışlarında saldırgan olduklarını gösteren hiçbir şey yok" dedi.

Bilim insanları, "Tüm etkileşimler tekne hasarıyla sonuçlanmadı" diye vurguladı.

Araştırmacılar, orkalar arasındaki bu yeni davranışın bir noktada ortadan kaybolabileceğinden ve daha sonra tekrar ortaya çıkabileceğinden şüpheleniyor.

Dr. Zerbini, "Dümenle oynarken, dümene zarar verebileceklerini ve dümene hasar vermenin insanları etkileyeceğini anlamıyorlar. Bu kasıtlı olmaktan çok oyun amaçlı bir şey" dedi. 

İber'deki orkaların teknelere ve özellikle de dümenlerine olan takıntısı geçici bir heves olabilir ve aniden sona ererse, daha sonra yeniden ortaya çıkabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU