İsrail'in kara harekatı: "Refah'ta 100 binden fazla kişi yerinden edildi"

Yetkililer, bölgede 48 saat yetecek gıda ve yakıt olduğunu söylerken, ateşkes görüşmelerinden henüz sonuç çıkmadı

İsrail, Refah'a kara harekatının sınırlı tutulacağını söylemesine rağmen BM yetkilileri çatışmanın yayılabileceğini savunuyor (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM), 100 binden fazla kişinin Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah kentinden kaçtığını bildirdi.

BM'den dün yapılan açıklamada, bunun aylardır Gazze'de görülen en büyük kitlesel yerinden edilme olduğu belirtildi.

İsrail bombardımanları nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı bölgede yerinden edilenlerin sayısının birkaç gün içinde 300 bini geçebileceği aktarıldı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'a Refah'taki kaosu şöyle anlattı: 

Çok fazla korku ve endişe var. Otomobiller, eşek arabaları, el arabaları, kamyonetler ve binlerce insan yolları tıkıyor. Bazıları daha önce birçok kez yerinden edilmiş ve gittikleri yerde barınak kurmak için yanlarında malzeme götürüyor. Bunları taşımak kolay değil. Bazı kişilerse ilk kez evinden kaçmak zorunda kalıyor.

İsrail ordusu, pazartesi akşamı Refah'ın doğusuna kara harekatı başlatmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bölgeden 100 bin sivilin Mavasi "insani bölgesine" tahliyesi için çalışıldığını bildirmiş, Refah sınır kapısının Gazze tarafının ele geçirildiğini duyurmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM yetkilisi, bu sınır kapısının Gazze'ye yardım tedariki için kullanıldığını hatırlatarak, yakıt ve gıda sevkıyatının durma noktasına geldiğini, kalan malzemelerin ancak 48 saat yeteceğini söyledi.

Diğer yandan Tel Aviv, İsrail-Gazze arasındaki Kerem Şalom kapısından yardımların girmesine izin verildiğini bildirmişti. Fakat BM yetkilileri, sınır kapısı civarındaki çatışmalar ve personel eksikliği gibi sorunlar nedeniyle yardımlara ulaşılamadığını belirtiyor. 

Refah'ın doğusundaki Ebu Yusuf Neccar Hastanesi de kara operasyonunun ardından salı günü tamamen tahliye edilmişti.
 


Diğer yandan Hamas ve İsrail arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan ateşkes görüşmelerinden henüz sonuç çıkmadı. Hamas, heyetin bugün Katar'ın başkenti Doha'ya geçtiğini ve müzakereleri sürdüreceklerini bildirdi. Mısır yönetiminden yapılan açıklamada, anlaşmaya varılması için her iki tarafın da esnek davranması gerektiği belirtildi

Müzakereleri takip eden ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen üç yetkili, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e, Hamas'ın 12 haftalık ateşkes talebinin Kahire'deki görüşmeyi tıkayan önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi

Hamas ilk etapta 6 haftalık ateşkesi içeren anlaşmayı kabul ettiğini söylemiş fakat İsrail, müzakere metnindeki bazı maddelerin uygun olmadığını belirterek bunu onaylamamıştı. Tel Aviv yönetimi, bunun ardından Refah'ın doğusuna operasyon başlatmıştı. Aynı süreçte Hamas'ın, bir karşı teklif yaparak çatışmaların 6 yerine 12 hafta boyunca durdurulmasını istediği, İsrail'inse buna yanaşmadığı savunuldu.


Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU