İran saldırısında ağır yaralanan tek kişi, 7 yaşındaki Arap kızı oldu

Akrabaları, İsrail'deki sistematik eşitsizliklerden yakınıyor

Amina'nın evinin yakınlarındaki Nevatim askeri üssü de İran'ın hedefindeydi (AFP)

Cumartesiyi pazara bağlayan gece İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırılara dair bilgiler netleşirken olayda ağır yaralandığı bildirilen tek kişinin kimliği açıklandı: Arap bedevilere ev sahipliği yapan Necef Çölü'nde yaşayan 7 yaşındaki Amina el Hasoni.

İran füzeleri ve drone'larını engellemek için füze fırlatılması sonucunda Arad adlı köydeki bir eve gece 2 sularında şarapnel düştüğü ve burada yaşayan kızın kafasından yaralandığı bildirildi. 

İsrail'in güneyindeki Beerşeba kentindeki Soroka Tıp Merkezi'nde ameliyat olan Amina, çocuk yoğun bakım servisinde tutuluyor. 

Akrabaları, İsrail'deki sistematik eşitsizlikler olmasaydı onun da bu saldırılardan yaralanmadan kurtulabileceğini söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Necef Çölü'nde 300 bin civarında bedevi Arap yaşıyor. Bunların dörtte birine yakını İsrail tarafından resmen tanınmayan köylerde. 

Devletin su, kanalizasyon ve elektrik gibi temel ihtiyaçları karşılamaktan kaçındığı bu yerleşimlerde planlama eksikliği de var. Bombalardan korunmak için diğer yerlere kurulan sığınaklar tüm taleplere rağmen bu köylerden esirgeniyor.

7 yaşındaki Amina'nın ailesi de bu köylerden el Furah'ta yaşıyor. Amcası İsmail, sirenler çalmaya başladığında kaçacak hiçbir yer olmamasının sıkıntısını çektiğini anlatıyor. 

38 yaşındaki İsmail, önleme füzelerinin sesinden sonra büyük bir patlama duyduğunu söylüyor. Ablasının çığlıkları kulağına ulaşınca o da koşmaya başlamış. Ablasının evine ulaştığında onu ve kucağında tuttuğu kafasından yaralı Amina'yı görmüş. 

Olayı haberleştiren New York Times, patlamadan hemen önce ailenin ön kapıdan kaçma kararı aldığını ve Amina'nın kelebeklerle süslü pembe duvarlı odasında uyuduğunu aktardı. 

Evin ince metal tavanından giren füze parçası tam da kapının civarına düşmüş. İsmail, "Bence kaçarken ona çarptı" diyor. 

Kardeşinden yaralı Amina'yı alan İsmail, 40 dakikadan fazla otomobil sürerek hastaneye ulaşmış. 

Olayı anlatırken "Çok zor" deyip ekliyor:

Burada sığınaklar inşa edebilirdik. Politikaları böyle, biz bir şey yapamıyoruz.

Polisler bölgede 150'yi aşkın füze parçası buldu. Evi vuran şarapnel de incelenmek üzere götürüldü. 

İsrailli yetkililer, köyün yakınlarındaki Nevatim askeri üssünün hafif hasar aldığını bildirdi. 

bedevi
Baba Muhammed'in 14 çocuğunun en küçüğü Amina (AFP)


49 yaşındaki baba Muhammed, Amina'nın çizim yapmayı sevdiğini ve arada bir yaramazlık yaptığını belirterek şöyle diyor:

Sürekli gülmeyi ve eğlenmeyi sever. Güçlü bir kişiliği olan iyi bir öğrenci.

Muhammed'in İran'ın eylemlerini "insanlık dışı" olmakla suçladıktan sonra tereddütsüzce "Allah onları mahvetsin" dediği Amerikan gazetesinin haberinde bildirildi. 

İran, Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlenmişti. İsrail'in resmen üstlenmediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general toplam 7 kişi ölmüştü.

Tahran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

İran, 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail'se saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak Necef Çölü'ndeki askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU