ABD'de seçmenlerin çoğunluğu Biden'ı çok yaşlı görüyor

ABD tarihinin görevdeki en yaşlı başkanı Biden 81, ABD tarihinin en yaşlı üçüncü başkanı Trump ise 77 yaşında

(AFP)

Seçmenlerin çoğunluğu (yüzde 73) Başkan Joe Biden'ın etkili bir başkan olmak için çok yaşlı olduğunu belirtiyor. Yüzde 42'lik bir kesimse aynı şeyi eski Başkan Donald Trump için söylüyor.

New York Times/Siena College'ın geçen ayın sonlarında yaptığı ankete katılanların yüzde 47'si Biden'ın etkili olamayacak kadar yaşlı olduğu görüşüne kesinlikle katılırken, yüzde 26'sı bu görüşe kısmen katılıyor. Yüzde 14'ü kısmen katılmazken, yüzde 11'i kesinlikle katılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump için, yüzde 21'i çok yaşlı olduğuna kesinlikle katılırken, yüzde 21'i kısmen katıldı, yüzde 23'ü kısmen katılmadı ve yüzde 32'si kesinlikle katılmadı. Hem Biden hem de Trump yaşlarının belirtilerini gösterip kamuoyu karşısına çıktıklarında sık sık bir şeyleri karıştırıyor gibi görünse de Biden'ın yaşıyla ilgili endişeler yeniden seçilme çabasını tehdit ediyor. ABD tarihinde görev yapan en yaşlı başkan Biden 81, ABD tarihinin en yaşlı üçüncü başkanı Trump ise 77 yaşında.

Trump başkanlığının sonunda 74 yaşındayken, en yaşlı ikinci başkan Ronald Reagan 77 yaşındaydı. Alzheimer hastalığıyla mücadele ettikten sonra 2004'te 93 yaşında ölmüştü.

Ankete göre, 2020'de Biden'ı destekleyenlerin çoğunluğu (yüzde 61) artık etkili olmak için çok yaşlı olduğunu düşünüyor.

Biden'a geçen sefer oy verenlerin yüzde 19'u ve tekrar oy vermeyi planlayanların yüzde 13'ü ankette Biden'ın başkomutanlık görevini üstlenmek için çok yaşlı olduğunu belirtti.

Biden'ın doktoru geçen hafta yapılan yıllık muayenesinin ardından başkanın "göreve hâlâ uygun olduğunu" söylemişti.

Başkan'ın hekimi Dr. Kevin O'Connor, Biden'ın "sağlıklı, aktif, sağlam 81 yaşında bir erkek ve Baş Yönetici, Devlet Başkanı ve Başkomutan olarak Başkanlık görevlerini başarıyla yerine getirmeye uygun" yazdı.

Dr. O'Connor, "stabil ve iyi kontrol edilen" bazı tıbbi rahatsızlıkların "obstrüktif uyku apnesi, normal ventriküler yanıtlı atriyal fibrilasyon, hiperlipidemi, gastroözofageal reflü, mevsimsel alerjiler, spinal artrit ve ayaklarda duyusal periferik nöropati" olduğunu da sözlerine ekledi.

"Başkan kendini iyi hissediyor ve bu yılki muayenesinde yeni bir sorun tespit edilmedi. Görev için hâlâ uygun ve tüm sorumluluklarını herhangi bir muafiyet veya yardım olmaksızın tam yerine getiriyor" dedi.

İkinci döneminin sonunda Biden 86, Trump ise 82 yaşında olacak.

New York Times/Siena College anketinde, kayıtlı seçmenlerin yüzde 45'i Biden'ın başkan olmak için çok yaşlı olduğunu söyledi.

Anket, Biden'ın gizli belgeleri barındırmasıyla ilgili hazırlanan özel danışman raporunun ardından geldi. Raporda herhangi bir suçlamada bulunulmamasını tavsiye edilirken Biden, "iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam" diye tanımlandı ve "ilerleyen yaşla birlikte yetileri azalmış" ifadeleri kullanıldı.

Biden bir basın toplantısı sırasında Meksika ve Mısır başkanlarını karıştırmış gibi görünse de hafızasının iyi olduğunu söyleyerek rapora ateş püskürdü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU