Cenaze töreni öncesinde Navalni'nin eşinden kaygılandıran uyarı

Rusya'da atmosfer gergin

47 yaşındaki Navalnaya, 2000'den bu yana Aleksey Navalni'yle evliydi (Reuters)

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya, yarın Moskova'da düzenlenecek cenaze töreni öncesinde açıklamalarda bulundu.

Dün Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yapan Navalnaya, eşinin cenazesine gelenlerin tutuklanıp tutuklanmayacağını bilmediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'nin cenazesini almak için 12 gün uğraştıklarını hatırlatan Navalnaya, "Cenazenin barışçıl olup olmayacağını ya da polisin kocama hoşçakal demek isteyenleri tutuklayıp tutuklamayacağını bilmiyorum" diye konuştu.

Navalni'nin cenaze töreni yarın Moskova'daki bir Ortodoks kilisesinde yapılacak. Rus muhalif törenin ardından bölgedeki bir mezarlığa defnedilecek.

Navalnaya konuşmasında, "Putin'in talimatıyla Aleksey üç yıl boyunca işkence gördü, küçük taş bir hücrede aç bırakıldı ve dış dünyayla bağlantısı kesildi. Ziyaretler, telefon aramaları ve hatta mektuplar yasaklandı. Sonra da onu öldürdüler. Bedenini kullandılar, annesini kullandılar" diye konuştu.

Üç yıl önce eşi ve çocuklarıyla birlikte Strasbourg'a geldiklerini hatırlatan Navalnaya, "Şimdi kocam öldü. Ben yeniden Strasbourg'dayım ama artık ailemle gezemiyorum" ifadelerini kullandı.


AP milletvekillerinden Rusya lideri Vladimir Putin'e bir siyasetçi gibi değil bir mafya lideri gibi muamele etmelerini isteyen Navalnaya, "Putin'i başka bir kararname ya da öncekilerden farkı olmayan yeni bir yaptırım paketiyle vuramazsınız. Onu ilkeleri, ahlakı veya kuralları olan biri gibi düşünerek yenemezsiniz. Bir siyasetçiyle değil kanlı bir haydutla mücadele ediyorsunuz" dedi.

Öte yandan Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, tüm destekçilerini Rus muhalifin cenazesine davet etti. 

Navalni'nin ekibinden yapılan açıklamada, tüm cenaze şirketlerine yasak getirildiği öne sürülürken, anma töreni için yer taleplerinin reddedildiği belirtildi.

Aleksey Navalni'nin annesi daha önce Rus yetkililerin kendisine oğlunu gizlice defnetmesi için baskı yaptığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Politico, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU