Avustralya'da istihbarat başkanı, bir milletvekilinin yabancı casuslarla çalıştığını söyledi

"A Takımı" adı verilen casus ağı Avustralya'yı "öncelikli hedef" olarak belirledi

Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Genel Müdürü Mike Burgess, teşkilatın Canberra'daki genel merkezinde her yıl yaptığı konuşma öncesinde provada (AP)

Ülkenin istihbarat başkanı, Avustralyalı eski bir politikacının yabancı bir istihbarat servisi tarafından işe alındıktan sonra ülkeyi "sattığını" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Güvenlik Genel Müdürü Mike Burgess, kimliği açıklanmayan politikacının Avustralya'nın savunma sanayisini hedef aldığını ve Birleşik Krallık ve ABD'yle kurulan AUKUS ortaklığı hakkında bilgi istediğini söyledi.

Çarşamba günü Canberra'da yaptığı yıllık tehdit değerlendirmesinde kürsüye çıkan Burgess, yabancı casus şebekesiyle yüzleşerek foyalarının ortaya çıktığını bildirdiklerini söyledi.

Söz konusu milletvekili, "A Takımı" diye tanımlanan yabancı casuslara dönemin başbakanının ailesine erişim teklif etmiş.

News.com.au'ya göre eski Başbakan Malcolm Turnbull'un oğlu Alex Turnbull, bir altyapı projesi üzerinde çalışırken Çin ajanı olduğundan şüphelenilen kişilerin hedeflerinden biri olduğunu iddia etmiş.

Yayın organına konuşan Turnbull, "Bu çok küstahçaydı" dedi. 

Tepkim hiç ilgilenmediğimi ifade etmek ve ayrıntıları derhal yetkililere iletmek oldu.

Casusluk faaliyetlerine karışan ülkenin adını açıklamayan Burgess, yabancı casusluk teşkilatının birkaç yıl önce "eski bir Avustralyalı politikacıyla başarıyla yakınlık kurduğunu ve onu işe aldığını" söyledi.

Casuslar danışman, kelle avcısı, yerel hükümet yetkilisi, akademisyen ve düşünce kuruluşu araştırmacısı kılığına girerek hayali şirketlerde çalıştıklarını iddia ediyor.

Genellikle hedeflerine danışmanlık fırsatları sunuyorlar ve Avustralya ticareti, siyaseti, ekonomisi, dış politikası, savunması ve güvenliğiyle ilgili raporlar için binlerce dolar ödemeyi vaat ediyorlar.

Emekli bir milletvekilinin casusluk yaptığına dair iddialar Canberra'da endişelere yol açtı ve birçok kişi casusluk teşkilatını emekli siyasetçinin adını açıklamaya çağırdı.

Burgess, A Takımı'nı "öncelikli hedefi" Avustralya olan "agresif ve deneyimli" bir dış istihbarat ağı diye tanımladı.

Emekli Avustralyalı siyasetçiye suç isnat edilmediğini ve artık grupla birlikte çalışmadığını söyleyen Burgess, operasyonun dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

Bu siyasetçi yabancı rejimin çıkarlarını ilerletmek için ülkesini, partisini ve eski meslektaşlarını sattı. Hatta eski siyasetçi bir noktada, başbakanın aile üyelerinden birini casusların yörüngesine sokmayı bile teklif etti.

Neyse ki bu plan gerçekleşmedi ama diğer planlar gerçekleşti.

Burgess, daha önce ABD ve Avustralya tarafından Batı'nın kritik altyapısına sızmakla suçlanan Çinli hacker grubu Volt Typhoon'a açık bir göndermede bulunarak, bir ulus devletin Avustralya ve diğer ülkelerdeki su, ulaşım ve enerji ağlarını taramaya ve hedef almaya çalıştığını söyledi.

"Bu hükümetin aktif olarak sabotaj planlamadığını ancak gelecekte sabotaj yapmasına imkan tanıyabilecek kalıcı ve saptanmamış erişim elde etmeye çalıştığını düşünüyoruz" dedi ve ülkeyi açıklamadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı daha önce bilgisayar korsanlığı suçlamalarını "temelsiz" ve "son derece sorumsuzca" diye nitelemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU