Dünyanın en zenginlerinden biri, eşiyle birlikte Rusya'da gözaltına alındı

Avrupa Birliği'yse Rus işletmelerinin kârlarına el koymaya hazırlanıyor

Antipov'un sahibi olduğu Esatlon'un varlıklarının toplam değeri 400 milyon dolara yakın (Reuters)

Dünyanın en zengin kişilerinden biri olan Rus milyarder Yuri Antipov, dün Rusya'nın Çelyabinsk bölgesinde eşiyle birlikte gözaltına alındı.

Antipov'un gözaltına alınmasından saatler önce, Rus milyardere ait üç şirkete ve fabrikalara el konmuştu. Mahkeme, 1990'lardaki özelleştirme dalgasında yaşanan usülsüzlükleri el koyma kararına gerekçe olarak gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ChEMK, Kuznetsk Demir ve Serov Demir Fabrikası'nın yasadışı şekilde özelleştirildiğine hükmeden mahkeme üç şirketin de yeniden kamulaştırılmasına karar vermişti.

Rus haber ajansı TASS'a konuşan bir güvenlik kaynağı, "Çelyabinski Elektrometalürjik Fabrikası'nın sahibi Antipov, bir dolandırıcılık soruşturması kapsamında gözaltına alındı" dedi.

Rus milyarderin dosyada şüpheli olarak mı yoksa tanık olarak mı yer alacağı henüz bilinmiyor.

Savcılık birkaç hafta önce Antipov ve eşinin ortak girişimi Etalon hakkında soruşturma başlatmış, Rus milyarderin fabrikalarından elde ettiği geliri içinde ABD'nin de olduğu "dost olmayan ülkelere" naklettiği öne sürülmüştü.

Soruşturma dosyasında çelik fabrikalarının savunma şirketleriyle yakın çalıştığı hatırlatılmış ve varlıkların yurtdışına transferinin Rusya'nın ulusal çıkarlarına ve savunmasına zarar verdiği iddia edilmişti.

Rus iş insanının avukatlarıysa fabrikaların savunma endüstrisiyle bir bağlantısının bulunmadığını ve üretilen ürünlerin metalürji fabrikalarına satıldığını söyledi.

66 yaşındaki Antipov, Forbes'ın 2021'de yayımladığı listede 700 milyon dolarlık servetiyle Rusya'nın en zengin 170. insanı olarak gösterilmişti.

Yuri Antipov
Yuri Antipov (Reuters)


Avrupa Birliği, Rus işletmelerinin kârlarına el koymaya hazırlanıyor

Yunanistan'ın Ukrayna Özel Temsilcisi Spiros Lampridis, dün AB ülkelerinin yakın zamanda Rus işletmelerinin Avrupa'da elde ettiği kârlara el koymak için adımlar atacağını söyledi.

Washington'a bir ziyaret düzenleyen Lampridis, Avrupa ülkelerinin konuyla ilgili bir fikir birliğine varmaya yakın olduğunu ve elde edilecek gelirle Ukrayna'nın fonlanacağını ifade etti.

Yunan diplomat, "Avrupalılar Rusya'ya, 'Benim toprağımda işlettiğin sermayeden kâr elde etmene izin vermeyeceğiz' diyecek" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili tartışmaların aylardır devam ettiğini hatırlatan Lampridis, Avrupa Komisyonu'nun düzenlemenin hukuki ve pratik yanları üzerinde çalıştığını söyledi.

Böyle bir hamlenin 50-60 milyar euroluk gelir anlamına geldiğini belirten Yunan diplomat, "Bu cüzi bir rakam ama yine de onlara ne yaptıklarını gösteren bir adım olacak. Yok ettiğiniz hayatları geri getiremezsiniz ama en azından yıktıklarınızın yeniden yapılmasına katkı sunabilirsiniz" dedi.

Daha önce ABD ve Birleşik Krallık yönetimleri, dondurulan Rus varlıklarına el konulması yönünde çağrılar yapmış ancak Avrupa ülkeleri yabancı sermaye kaçışına neden olacağı endişesiyle böyle bir adıma sıcak bakmamıştı.

 

Independent Türkçe, RT, Moscow Times, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU