Elazığ'da maden ocağında göçük: Bütün işçiler kurtarıldı

Elazığ’ın Palu ilçesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi

Elazığ'ın Palu ilçesinde maden ocağında göçük meydana geldi. İlçenin Kayaönü köyü mevkisinde özel bir krom madeninde henüz belirlenemeyen nedenle göçük oldu. Dört işçinin toprak altında kaldığı göçükte, saatler içinde bütün işçiler kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. 

İşte dakika dakika gelişmeler...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali: 1 işçi toprak altında

Valilikten yapılan açıklamada, ilk etapta 4 işçinin enkaz altında kaldığı, yapılan ilk müdahaleler neticesinde 3 işçinin kurtarıldığı, 1 işçinin kurtarılması için de çalışmaların devam ettiği belirtildi.  Vali Ömer Toraman, gazetecilere, özel krom madeni işletmesinde göçük ihbarı aldıklarını, ekiplerin derhal bölgeye intikal ettiğini, süratle arama kurtarma faaliyetlerine başladığını söyledi. İlk etapta 4 işçinin göçük altında kaldığının tespit edildiğini aktaran Toraman, şunları kaydetti:

Yürütülen arama kurtarma faaliyetleri sonucu 3 işçi sağ olarak çıkarıldı. İlk çıkarılan işçinin ayakta tedavisi devam ediyor. Diğer 2 işçi hastaneye sevk edildi, tedavileri devam ediyor. Aldığımız bilgilere göre hayati tehlikeleri bulunmuyor. Gerekli tedavi ve tetkikleri Fethi Sekin Şehir Hastanemizde yürütülmekte. Şu anda yer altında bir işçi kardeşimiz var, onu da kurtarmak için ekipler gayret gösteriyorlar. Onunla da ses irtibatı sağladı arkadaşlar, sağ olduğunu teyit ettik. Muhtemelen bir sıkışma meydana gelmiş. Dolayısıyla en kısa zamanda güvenli şekilde ulaşarak onu da çıkarmayı ümit ediyoruz. Tahlisiye ekipler aşağıda, 24 kişi ekip olarak çalışıyor. Ayrıca UMKE, AFAD ve itfaiye ekiplerimiz, ilgili bütün kurumlar, jandarmamız hepsi olay yerinde, vazifelerini yürütüyorlar.

Vali Toraman'ın yaptığı açıklamadan bir süre sonra, ekiplerin çalışmaları sonucu 4'üncü işçi de göçük altından çıkarıldı. İşçi hastaneye kaldırılmak üzere ambulansa alındı.

Bakanlık: Hepsi kurtarıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elazığ'ın Palu ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte tüm işçilerin kurtarıldığını bildirdi. Bakanlığın sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, göçüğün Palu'ya bağlı Kayaönü köyü yakınlarındaki bir krom madeni ocağında sabah 10.00 sularında meydana geldiği belirtildi. Madenin, Polay Madencilik'e ait olduğu ve ilk aşamada 4 madencinin göçükten etkilendiğinin kaydedildiği paylaşımda, bir madencinin kendi imkanlarıyla göçükten çıktığı aktarıldı. Paylaşımda, "Olay yerine intikal eden arama kurtarma ekipleri, diğer 3 işçimizi de kurtarmıştır. Olayda bir işçimiz yaralanırken diğer işçilerin sağlık durumları iyidir. Konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır. Göçükten etkilenen tüm işçi kardeşlerimize acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

İlk belirlemelere göre 3 kişi toprak altında kalırken, bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri sevk edildi.  İlk belirlemelere göre 3 kişi toprak altında kalırken, bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri sevk edildi. Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılmıştı. 

İdari ve adli soruşturma başladı

Elazığ Valisi Ömer Toraman, saat 10.00 sıralarında Palu ilçesi Kayaönü köyü civarında krom madenine ait bir işletmede göçük meydana geldiği ihbarının alındığını, ekiplerin hızla olay yerine intikal ettiğini söyledi. Vali Toraman, "Arama kurtarma faaliyetleri süratle başladı. İlk etapta bir işçimiz kurtarıldı. Biraz önce de ikinci işçimizin kurtarıldığı haberini aldık. Şu anda göçük altında 2 işçinin kaldığını değerlendiriyoruz. Onlara da ulaşmak için arama kurtarma ekiplerimiz yoğun şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar." dedi.

Öte yandan Elazığ Valilği, göçükle ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını da açıkladı

AFAD'dan yapılan açıklamada da; "Elazığ ilimiz Alacakaya bölgesinde bir maden ocağında göçük meydana gelmiş olup ilk belirlemelere göre 3 maden işçisinin göçük altında kaldığı bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine #AFAD, İtfaiye, Jandarma ve 112 Acil Sağlık Ekipleri sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Özel'den açıklama: Bir an önce ulaşılmalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Elazığ'ın Palu ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin tek temennisinin, göçük altında bulunan madenciye bir an önce ulaşılması olduğunu bildirdi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Henüz Erzincan İliç'te göçük altındaki madencilerimize ulaşılmadan Elazığ'da krom madeninde meydana gelen kaza bir kez daha yüreklerimizi ağzımıza getirdi. Göçük altında bulunan madencimize bir an önce ulaşılması tek temennimizdir." ifadelerini kullandı.

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU