Navalni'nin cenazesi "kimyasal analiz için" iki hafta daha tutulacak

Eşine göre yetkililer Noviçok izlerinin silinmesini bekliyor

Navalni, yargılandığı davaların bazı duruşmalarına video konferans yoluyla katılmıştı (AFP)

Rusya'da tutulduğu cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin cenazesinin iki hafta daha teslim edilmeyeceği belirtildi.

Navalni'nin ekibinden yapılan açıklamada, yetkililerin Rus muhalifin annesine cenaze üzerinde "kimyasal analiz" yapılacağı bilgisini verdiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'nin naaşının nerede tutulduğu bilinmezken, eşi Yulia Navalnaya yetkilileri cenazeyi saklamakla suçladı.

Pazartesi günü konuyla ilgili bir video yayımlayan Navalnaya, eşinin ölümüyle ilgili doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlarken, cenazenin Noviçok sinir gazının izleri silinene kadar tutulacağını öne sürdü.

Navalni, 2020'de Noviçok'la zehirlenmiş ancak gördüğü uzun süreli tedaviyle hayata tutunmuştu.

Eşinin "özgür Rusya" için verdiği mücadeleyi sürdüreceğini söyleyen Navalnaya, izleyenlerden "geleceklerini öldürmeye cüret edenlere duyduğu öfke ve nefreti paylaşmalarını" istedi.

Aleksey Navalni'nin ölümü cuma günü duyurulmuştu. Cezaevi yetkilileri, Rus siyasetçinin yürüyüş yaparken aniden düşerek bilincini kaybettiğini iddia etmişti.

Navalni'nin annesi ve avukatı ölüm haberinin ardından cezaevinin yer aldığı Sibirya'ya gitse de, yetkililer cenazeyi görmelerine izin vermedi.


Dün Kremlin'den yapılan açıklamada, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü ve ölüm nedenine ilişkin henüz herhangi bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi. Haftasonu cezaevi yetkilileri Navalni'nin "ani ölüm sendromu" nedeniyle hayatını kaybettiğini öne sürmüştü.

Rusya'da Putin karşıtı muhalefetin en bilinen yüzü konumundaki Aleksey Navalni, bir süre önce 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Batılı liderler Navalni'nin ölümüyle ilgili Putin yönetimini suçluyor.

Dün konuyla ilgili gelen bir soruya yanıt veren ABD Başkanı Joe Biden, "Putin, onu zehirledi, tutuklattı ve yargılattı. Onu hapishaneye gönderdi ve izole etti. Navalni'nin ölümünden Putin sorumludur. Onun başına gelenlerden Putin sorumludur" dedi.

Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell ise Navalni'nin Putin rejimi tarafından cezaevinde yavaş yavaş öldürüldüğünü öne sürdü.



Independent Türkçe, BBC, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU