Son 6 yılda ABD’de en az bin 688 seçim noktasının kapatıldığı ve bu durumun özellikle ülkenin güney eyaletlerindeki azınlık toplulukları etkilediği bir raporla ortaya kondu.
Sivil ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı (Leadership Conference on Civil and Human Rights) raporunda ABD Oy Hakkı Yasası’nın koruması altındaki temel maddeleri çiğneyen ve bu konuda dönüm noktası kabul edilen 2013’teki Anayasa Mahkemesi’nin Shelby County v Holder isimli kararı sonrası kapatılan söz konusu seçim noktaları incelendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Salı günü yayımlanan raporda güney ve Arizona’nın da dahil olduğu birkaç diğer eyalette daha fazla seçim noktasının kapatıldığı belirtildi. Bu eyaletler arasında 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın başkanlığa devam edip etmeyeceğine veya Demokrat bir adaya karşı mağlup olup olmayacağına yönelik önemli rol oynayabilecek eyaletler bulunduğu belirtildi.
The Independent’a konuşan Sivil ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı kampanyaları başkan yardımcısı LaShawn Warren “Yapmamız gereken oy kullanmayı zorlaştırmayan, aksine kolaylaştıran bir sistem kurmak. Seçim noktalarını kapatırsanız, oy kullanmayı o kadar zor hale getirirsiniz” dedi.
Warren kapatılan seçim noktalarının sayısının artmasında 2013’teki Anayasa Mahkemesi kararının etkili olduğunu belirterek bunun aslında Oy Hakkı Yasası’nın unsurlarını hükümsüz kıldığını söyledi. Oy Hakkı Yasası; ABD’nin, tarihi ayrımcılıkla dolu bölgelerde oy kullanmaya erişimi de içeren değişiklikler yapmak için "ön izin" almasını gerektiriyor.
"Ön iznin iyiliği potansiyel bir ayrımcılığın önüne geçmesi” diyen Warren bu korumalar olmadan oy kullanmaya erişimi himaye etmenin çılgınca bir çaba olacağını söyledi. Eyaletlerin ABD Adalet Bakanlığı’na danışmadan değişiklik yapabileceğini belirten Warren “Bu köstebek vurma oyununa benziyor” dedi.
Diğer yandan seçim noktalarının eyaletlere bağlı olarak kapatılması hükümetin çeşitli seviyelerinde de onaylandı. Seçim noktalarının kapatılmasına dair sunulan gerekçelerin de epey çeşitli olduğu kaydedildi. Örneğin Georgia’daki yerel seçim yetkilileri eyalet genelinde çoğu kırsal alanlarda bulunan okul ve itfaiye binalarının kapatılması kararının, vergi mükelleflerinin seçim faturası yükünü azaltma isteği sonucu alındığını söyledi. Diğer yandan Teksas’taki seçilmiş yetkililer eyalet genelinde gösterdiği çaba sonucu oy kullanma işlemini “şehir genelindeki seçim noktaları” adındaki merkezi yerlerde topladı. Bu uygulama seçim noktalarının sayısını azaltsa da seçmenlerin seçim günü istediği yerde oy kullanmasına izin veriyor.
Çok sayıda seçim noktası kapatılan 13 eyaletten özellikle üçü dikkati çekiyor. Bunlar arasında Arizona, Teksas ve Georgia bulunuyor.
Yüzde 39’luk Latin Amerika kökenli ve yüzde 12’lik Afrika kökenli Amerikalı nüfusa sahip Teksas analiz edilen eyaletler arasında başı çekiyor. Eyalette 2013’ten beri kapatılan en az 750 seçim noktasının çoğu Latin Amerika kökenli nüfusun yoğunlukta yaşadığı şehirlerde bulunuyor. Geçen birkaç yıl boyunca eyalet oyunu hep Cumhuriyetçilerden yana kullandı. Ancak Latin Amerika kökenli yurttaşların sayısındaki artışı da içeren demografik değişimler eyaletin bir sonraki birkaç seçimde rekabet eden “salıncak eyaletlerden” birine dönüşebileceğine dair spekülasyonların çıkmasına yol açtı.
Yüzde 30’dan fazla Latin Amerika kökenli nüfus yoğunluğuna sahip eyaletlerden Arizona’ysa seçim noktası en geniş alanda kapatılan eyalet olarak tanımlandı. Eyaletin neredeyse her şehrinde kapatılan seçim noktası sayısı 320.
171’le en fazla seçim noktası kapatılan şehirse yüzde 31’lik Latin Amerika kökenli nüfusa sahip Maricopa County oldu. Cumhuriyetçilerin kazandığı eyaletlerden sayılan Arizona’daki Senato seçimini onlarca yıl sonra ilk kez 2018’de Demokrat bir aday kazanmıştı.
Yüzde 31’ini Latin Amerika kökenli nüfusun ve yüzde 9’unu Afrika kökenli nüfusun oluşturduğu Georgia eyaletindeyse 214 seçim noktası kapandı. Georgia çalışmada analiz edilen tüm eyaletler arasında en yüksek yüzdeliğe sahip.
Aralarında Afrika kökenli nüfusun yoğunlukta olduğu bazı şehirlerde sayıca 89’a kadar varan seçim noktasının kapandığı kaydedildi. Georgia Valisi ve eski Georgia Dışişleri Bakanı Brian Kemp 2015 Şubat’taki bir bildirisinde kendilerine açıkça seçim noktalarının artık Adalet Bakanlığı tarafından kullanılmayacağının altı çizilerek açıklandığını söylemişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/americas
Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
© The Independent