RSF: "İsrail'in gazetecileri kasten hedef almasına dair kanıtlar var"

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail ordusunun gazetecileri kasten hedef aldığına dair kanıtların arttığını belirtti

Reuters muhabiri Issam Abdallah, ekimde bir İsrail saldırısında öldürüldü (Reuters)

Bir kampanya grubu, İsrail ordusunun Ortadoğu'da çalışan gazetecileri kasten hedef alıyor olabileceğine dair kanıtlar bulunduğu uyarısını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 7 Ekim'den bu yana bölgede gazetecilere karşı işlendiğinden şüphelenilen savaş suçlarıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iki şikayette bulunduğunu açıkladı.

RSF, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'a gönderdiği mektupta "İsrail Savunma Kuvvetleri'nin bazı durumlarda gazetecileri kasten hedef almış olabileceğine dair giderek artan kanıtlar var" dedi.

Grup, İsrail'in 13 Ekim 2023'te Lübnan'ın güneyine düzenlediği ve Reuters muhabiri Issam Abdallah'ın ölümüne ve 6 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının hukuka aykırı ve "görünüşe göre kasıtlı" olduğunu iddia etti.

Ayrıca İsrail ordusunun 7 Ocak'ta gazetecilerin içinde bulunduğu bir aracı kasten hedef alıp iki gazetecinin ölümüne, üçüncüsünün de ağır yaralanmasına neden olduğunu kabul ettiğini belirtti.
 

Issam Abdallah

Reuters muhabiri Issam Abdallah "görünüşe göre kasıtlı" bir İsrail saldırısında öldürüldü (Reuters)


Grup, "Gazetecilerin hedef gözetilerek ya da ayırt edilmeden öldürülmesi, kasıtlı ya da pervasızca gerçekleştirilmesi halinde, bir savaş suçudur. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok gazetecinin öldürülmesi şoke edici ve korkunç" ifadelerini kullandı.

RSF, Britanya hükümetini "hesap verebilirliğin peşine düşmeye" ve gazetecilerin bölgedeki askeri operasyonları belgeleyebilmelerini sağlamak için İsrail üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağırdı.

Britanya'dan gazetecilerin Gazze'ye girişine izin verilmesi çağrısı yapmasının yanı sıra kask, çelik yelek, telefon şarj cihazı ve sim kart gibi ekipmanların muhabirlere uygun şekilde ulaştırılmasını sağlamasını istedi.

"Tüm tarafların gazetecilerin çatışmayla ilgili haber yapma haklarına saygı göstermelerini sağlamak için sizi derhal ve kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz" dendi.

Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre 6 Şubat 2024 itibarıyla, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana en az 85 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü.

Öldürülenler arasında 78 Filistinli, 4 İsrailli ve üç Lübnanlı bulunuyor. CPJ, bunlardan 4'ünün 7 Ekim'de Hamas tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Yorum için İsrail ordusuyla temasa geçildi ancak henüz yanıt alınamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU