Putin'le röportaj yapan ABD'li gazeteciye Avrupa'dan yaptırım talebi

Seyahat yasağı getirilmesi istendi

54 yaşındaki Tucker Carlson, Fox News'teki görevinden geçen yıl ayrıldı (Reuters)

ABD'nin tanınmış muhafazakar gazetecilerinden Tucker Carlson'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmesi Avrupa Birliği'nde rahatsızlık yarattı.

Newsweek'e konuşan Avrupa Parlamentosu'ndan vekiller, Carlson'a yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li gazetecinin Donald Trump'ın sözcüsü olduğunu ve Avrupa'ya seyahat yasağı uygulanması gerektiğini söyleyen eski Belçika Başkanı ve AP milletvekili Guy Verhofstadt, "Putin bir savaş suçlusu olduğuna ve ona yardım eden herkese AB yaptırımı uygulandığına göre, Dış Eylem Servisi'nin Carlson'ın dosyasını da incelemesi mantıklı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Eski milletvekili Luis Garicano ise, Verhofstadt'ın düşüncelerini paylaştığını belirterek, "O artık bir haberci değil, Avrupa topraklarındaki en çirkin rejim için çalışan bir propagandacı" ifadelerini kullandı.

AB'nin diplomatik kolu olan Dış Eylem Servisi (EEAS), bloğun dış politikalarından sorumlu ve aynı zamanda yaptırım uygulanacak kişilerle ilgili kanıtları inceleyen birim.

Putin'le röportaj yapmak için Kremlin'e giden Tucker Carlson için yaptırım çağrıları dile getirilse de, Avrupa Parlamentosu'nun yaptırım uygulama yetkisi bulunmuyor.

Newsweek'e konuşan EEAS Sözcüsü Peter Stano, ypatırımlarla ilgili süreci gizli yürütmeyi tercih ettiklerini ancak AB kurumları içinde Carlson'a yaptırım uygulanmasıyla ilgili bir tartışma olmadığını söyledi.

Bir Avrupalı diplomat, Carlson'a seyahat yasağı uygulanabilmesi için ABD'li gazetecinin Moskova'nın saldırgan eylemleriyle bağlantısının kanıtlanması gerektiğine dikkat çekti.


Kısa süre önce Fox News'teki görevinden ayrılarak bağımsız çalışmaya başlayan Carlson, hafta başında Moskova'da görüntülenmişti.

Salı günü yayımladığı videoda Putin'le röportaj yaptığı duyuran Carlson, "Vladimir Putin'i çok sevdiğimiz için burada değiliz. ABD'yi sevdiğimiz için buradayız ve onun müreffeh ve özgür kalmasını istiyoruz" demişti.

Birçok Amerikalının, Putin'in Ukrayna'yı neden işgal ettiğini bilmediğini belirten Carlson, "Onun sesini hiç duymadınız. Bu yanlış" diye konuştu.


Birçok Batılı gazetecinin röportaj taleplerini reddeden Putin'in neden Tucker Carlson'la görüştüğü sorusuna yanıtsa Kremlin'den geldi.

Carlson'ın Batılı anaakım haber medyasının aksine "tek taraflı bir habercilik anlayışına" sahip olmadığını belirten Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "O Rusya yanlısı değil, Ukrayna yanlısı da değil. Amerika yanlısı. Ama en azından geleneksel Anglo-Sakson medyasının tam tersi pozisyon alıyor" ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin'in verdiği röportaj bu gece TSİ 02.00'de Carlson'ın internet sitesinden yayımlanacak.

 

Independent Türkçe, RT, Newsweek, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU