Birleşik Krallık'ta doktor kıtlığı: Diş hekimlerine 20 bin sterlin promosyon

"İngiltere'nin yarısından çoğu son iki yıldır diş tedavisi randevusu alamadı"

Birleşik Krallık'ta sağlık çalışanları, düşük maaşlar ve kadro sıkıntıları nedeniyle geçen yıl birçok kez greve çıkmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) randevu sıkıntısı yaşanan bölgelerde çalışacak diş hekimlerine 20 bin sterlin (yaklaşık 775 bin TL) promosyon ödenecek. 

Kamu fonuyla çalışan Ulusal Sağlık Sistemi'nden (NHS) bugün yapılan açıklamada başlangıç promosyonunun, hekim talebinin yoğun olduğu ve randevularda aksaklık yaşanan kırsal bölgelerde çalışacak 240 doktora verileceği bildirildi.

Ayrıca diş hekimlerine son iki yılda NHS sistemi üzerinden randevu alamamış kişilere bakmaları karşılığında hasta başına 50 sterlin (yaklaşık 2 bin TL) ek ödeme de yapılacak. 

Resmi rakamlara göre son iki yılda NHS üzerinden diş tedavisi randevusu alamayan kişi sayısı yaklaşık 30 milyon. Bu da BK'yi meydana getiren 4 ülkeden biri olan İngiltere'nin nüfusunun yarısından fazlasına denk geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni uygulama kapsamında hiçbir sigortası olmayan kişiler için asgari tedavi ücreti de 23 sterlinden 28 sterline artırıldı.

Ülkenin köklü gazetelerinden Telegraph'ta kaleme aldığı yazıda BK Sağlık Bakanı Victoria Atkins, bu uygulamayla özellikle ülkenin kuzeydoğusundaki kırsal bölgelerde NHS hizmetlerini canlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Atkins, proje için devletin 100 milyon sterlin bütçe ayırdığını aktardı. 

Bakan, program kapsamında gelecek yıl 2,5 milyon kişiye daha randevu sağlanacağını da sözlerine ekledi. 

Bunlara ek olarak gezici hekimler okullarda ve kreşlerde çocukların diş sağlığını kontrol etmek için görev yapacak. 

Öte yandan muhalefetteki İşçi Partisi, hükümetin bu fikri kendilerinden çaldığını savunarak uygulamaya tepki gösterdi.

Solcu parti, gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde iş başına gelmeleri durumunda üç ila beş yaşındaki çocuklara özel diş fırçalama eğitimi sağlanacak bir programı hayata geçireceklerini duyurmuştu. 

İngiltere'de NHS sisteminde çalışan binlerce pratisyen hekim, 3 Ocak'ta 6 günlük iş bırakma eylemi düzenlemiş, bu da NHS tarihinde şimdiye dek görülen en uzun grev olmuştu.


Independent Türkçe, Telegraph, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU