Ekvador'la yaşadığı anlaşmazlığın ardından Rusya, Hindistan'dan muz ithalatına başladı

Dünyanın en büyük muz tedarikçisi Ekvador, Moskova'nın ürünlerinin kalitesiyle ilgili iddialarını reddediyor

(Reuters)

Rusya, ordusunu modernleştirmek için ABD'den destek almaya karar veren Ekvador'la yaşadığı anlaşmazlığın ardından Hindistan'dan muz ithal etmeye başladı.

Ekvador, "Ukrayna ve Rusya'nın hurda metali" diye tanımladığı Sovyet döneminden kalma eskiyen askeri teçhizatını, 200 milyon dolar değerinde gelişmiş ABD silahı karşılığında ABD'ye göndermek üzere anlaşma yapmıştı.

ABD, Ekvador'dan alacağı silahların Ukrayna'ya gönderilerek savaşın vurduğu ülkenin, Rusya'nın istilasına karşı savaş alanında mücadele etmesine destek olacağını belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma Rus yetkilileri öfkelendirirken Kremlin bunu "sözleşmenin pervasızca ihlali" diye nitelendirmiş ve Moskova, bugüne kadar ülkenin en büyük meyve tedarikçileri olan, Ekvador merkezli 5 şirketten muz ithalatını askıya alarak karşılık vermişti.

Rus yetkililer Ekvador'la ticareti durdurma gerekçesi olarak haşere istilasını göstererek ithalat kararını ABD-Ekvador anlaşmasıyla doğrudan ilişkilendirmese de Moskova, daha önce anlaşmazlık yaşadığı ülkelerden gıda ithalatını kısıtlamıştı.

Ekvador'un gıda güvenliği kurumu, zararlı böceklerle ilgili iddiaları yalanlayarak sevkıyatların göz ardı edilebilecek kadarlık bir kısmında böcek bulunduğunu ve bunların insan sağlığı ya da ürünün kalitesi açısından tehdit oluşturmadığını belirtmişti. 2022'de yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde satış yapan Ekvador, dünyanın lider muz ihracatçısı konumunda. Yıllık satışlarının yaklaşık 5'te biri Rusya'ya gidiyor.
 


Hindistan'ın halihazırda devreye girerek bu anlaşmazlıktan avantaj sağlamaya hazır olduğu anlaşılırken bu durum, Yeni Delhi'nin Ukrayna savaşına rağmen Moskova'yla ticaretini güçlendirmesinin son örneğini teşkil ediyor. Avrupa Birliği ve diğer Batılı ülkelerin Rusya'yla ticarete kısıtlamalar getirmesinin ardından Hindistan, büyük miktarlarda indirimli Rus petrolünü çoktan kaptı.

Rusya'nın gıda güvenliğini izleme kuruluşu Rosselkhoznadzor salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan'dan gelen muzların ilk kısmının ocakta sevk edildiğini belirtti.

Hindistan muzlarının bir sonraki partisinin şubat sonunda Rusya'ya ulaşacağını belirten kurum, "Hindistan muzlarının Rusya pazarına ihracat hacminin artacağını" ifade etti.

Rosselkhoznadzor, büyük bir muz üreticisi olan Hindistan'ın Rusya pazarına mango, ananas, papaya ve guava gibi diğer meyveleri de tedarik etmek istediğini belirtti.

The Independent'ın analiz ettiği Kpler piyasa verilerine göre Hindistan, 2022'ye kıyasla yüzde 140 artışla günde ortalama 1,75 milyon varil petrol ithal ederek geçen yıl dünyanın başlıca Rus ham petrol ithalatçısı olmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU