Maldivler-Hindistan krizi: Ültimatom karşılık buldu

80 asker 15 Mayıs'a kadar çekilecek

Maldivler lideri Muhammed Muizzu, aralıkta Dubai'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle bir araya gelmişti (Reuters)

Maldivler'de Devlet Başkanı Muhammed Muizzu'nun göreve gelmesinin ardından Hindistan'la başlayan kriz, Hintli askerlerin ada ülkesinden geri çekilmesiyle ilgili tartışmalarla devam ediyor.

Muizzi, birkaç gün önce ülkedeki Hindistan askerlerinin çekilmesi için 15 Mart'a kadar süre verildiğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma günü Maldivler Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki ülke yetkililerinin Yeni Delhi'de bir araya geldiği ve konuyla ilgili anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Açıklamada, ülkedeki Hintli askerlerin konuşlandığı üç hava üssünün birindeki askerlerin 10 Mart'a kadar, geri kalanlarınınsa 10 Mayıs'a kadar ülkeyi terk edeceği belirtildi.

Maldivler yönetiminden yapılan açıklamaya rağmen, Hindistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında olası bir "çekilmeden" bahsedilmedi.

Hindistan yönetimi bunun yerine, "tarafların, hava üslerinde devam eden operasyonlara ilişkin alınacak tedbirler konusunda anlaşmaya vardığı" yönünde bir açıklama yaptı.

Her iki hükümetin açıklamasında da, iki ülkenin işbirliğini artıracak adımlar konusunda görüşmeler yürüttüğü vurgulandı.

Maldivler'de konuşlu yaklaşık 80 Hintli askerin ülkeden çekilmesi, geçen yılki seçimler öncesinde Muizzu'nun en önemli vaatlerinden biriydi.

Adadaki Hindistan askerleri, acil tahliye durumları için Maldivler'e teslim edilen iki Dornier uçak ve bir helikopterin yürüttüğü operasyonlarda görevlendirilmek üzere ülkeye konuşlandırılmıştı.

520 bin nüfuslu ülkede gerçekleşen seçimler aynı zamanda Pekin ve Yeni Delhi'nin nüfuz mücadelesine sahne olmuştu. Eylülde yapılan seçimleri Hindistan yanlısı İbrahim Muhammed Solih kaybetmiş, Çin'le yakın ilişkileri savunan Muizzu kazanmıştı.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU