Kuzey Kore, 10 gün içinde 4. kez seyir füzesi ateşledi

Kim Jong-un'un deniz kuvvetlerini savaşa hazırlıklı olmaya çağırmasının ardından 4. seyir füzesi denemesi gerçekleşti

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) 2 Şubat 2024'te yayımladığı bu tarihsiz fotoğrafta Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Kuzey Kore'deki Nampho Tersanesi'ni teftiş ederken görülüyor (AFP)

Güney Kore ordusu cuma günü Kuzey Kore tarafından batı kıyılarındaki sulara birden fazla seyir füzesi ateşlendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu Kuzey Kore'nin 10 günden kısa bir süre içinde gerçekleştirdiği 4. seyir füzesi denemesi oldu. Füzelerin fırlatılması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un "savaş hazırlıklarını hızlandırmak" için ülkenin deniz kuvvetlerini güçlendirme çağrılarını yinelemesinden saatler sonra gerçekleşti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Cuma günü yerel saatle 11.00 (TSİ 05.00) sularında gerçekleşen füze atışlarını hâlâ incelediklerini söyledi.

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang, son seyir füzesi salvosuna 24 Ocak'ta yeni Pulhwasal-3-31 füzesini test ederek başlamış, bunu 26 Ocak'taki bir başka deneme izlemişti. Hwasal-2 sistemlerini de 30 Ocak'ta test etmişti.

Son füze atışlarının ayrıntıları henüz ortaya çıkmadı.

Kuzey Kore devlet medyası KCNA'in haberine göre Kim, askeri yetkililerle çevrelenmiş bir şekilde tersaneyi ziyaret ederek "üretim süreçleri ve gemi inşa sahasındaki" ilerlemeyi denetledi.

KCNA, Kim'in Nampo diye de bilinen bir askeri gemi inşa üssü olan Nampho tersanesini ziyareti sırasında "Deniz kuvvetlerinin güçlendirilmesi savaş hazırlıklarının ilerletilmesinde en önemli konu" dediğini aktardı.

Devlet medyası, Kuzey Kore yönetiminin kararlaştırdığı yeni bir "devasa plan" için lidere çeşitli savaş gemisi inşaatlarıyla ilgili brifing verildiğini bildirdi.
 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Nampho'da bir tersaneyi ziyaret etti (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Nampho'da bir tersaneyi ziyaret etti (AP)


Washington ve Seul tarafından Pyongyang'ın Moskova'ya mühimmat ve topçu silahları gönderdiği yönünde yapılan iddiaların ardından, yeni füze testi dalgası analistler arasında Kuzey Kore'nin Rusya'yla savunma ortaklığıyla bağlantılı olabileceği yönünde endişeleri artırdı.

Güney Koreli yetkililer, Kim'in Namph'taki askeri teftişiyle ilgili bilgileri muhtemelen ilk kez  Kuzey Kore devlet medyasının ifşa ettiğini söyledi.

Ülkenin doğusundaki Sinpo tersanesi, ordunun denizaltı gibi gelişmiş donanma araçları inşa ettiği ana merkez olmaya devam ediyor.
 

Kim Jong-un, Nampho tersanesini ziyaret ederken savaşa hazırlık çağrısı yaptı (Reuters)
Kim Jong-un, Nampho tersanesini ziyaret ederken savaşa hazırlık çağrısı yaptı (Reuters)


Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü Kim Inae, "Kuzey Kore askeri tehditleri rutin hale getirerek Güney Kore halkında güvensizlik duygusu yaratmaya, hükümetlerine olan güveni sarsmaya ve Kore Yarımadası'ndaki krizi çözmek için taleplerinin kabul edilmesini sağlayacak bir ortam yaratmak için uluslararası dikkati çekmeye çalışıyor" dedi.

Son fırlatma, cuma günü Güney Kore'nin özel operasyon kuvvetleriyle ABD Özel Harekat Komutanlığı'nın eğitimini tamamladığını açıklamasının ardından geldi.

Güney Kore ordusu, kendi özel operasyon birlikleri ve ABD'nin yeşil berelilerinin ülkenin başkenti Seul yakınlarındaki bir bölgede 10 gün süren bir tatbikat gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu; ABD, Güney Kore ve Japonya ordularının katıldığı son birleşik tatbikattı. 

Kuzey Kore bu tatbikatlara öfkeyle tepki göstererek kendi füze denemelerini başlattı ve hatta Washington'a ültimatomlar verdi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU