Kanserin önleyici tedavisi, beklenmedik bir ilaçtan çıktı

Depresyonu da engelliyor

Çin'de ilacın yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisinde kullanılmasına yönelik üçüncü faz testler sürüyor (Unsplash)

Çin'de kullanılan bir antidepresanın vücudun kanserle savaşma yeteneğini de artırdığı ortaya çıktı. 

Bilimsel dergi Frontiers in Pharmacology'de yayımlanan çalışmada, ansofaxine hidroklorür adlı antidepresanın, tümör tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte alındığında farelerde kolon kanserine yol açan hücrelerin büyümesini engellediği tespit edildi. 

Araştırmacılar, ansofaxine ilacının sitotoksik T hücreleri (CD8+T) adı verilen ve kansere karşı bağışıklık tepkisini tetikleyen hücrelerin gelişmesini sağladığını gözlemledi. CD8+T enfekte hücreleri ve tümör hücrelerini yok etme özelliğine sahip. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belirli tümör ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında antidepresanın, farelerin dalaklarında ve tümörlerinde CD8+T hücrelerinin oranının artmasını sağlayarak kanserin büyümesini engellediği görüldü. 

Araştırmacılar farelere hem ansofaxine hem de kanser immünoterapisi uyguladığında, tümörlerin en az yüzde 20'sini yok etmeyi ve uzun süreli bağışıklık üretmeyi başardı. 

Çalışmada "ansofaxine'in belirli ilaçlarla kombinasyonunun kanser tedavisinde umut verici bir gelişme sağlayabileceği" belirtildi. 

Öte yandan söz konusu kombinasyonun insanlar üzerinde henüz denenmediği aktarıldı. 

Çin'de Ruoxinlin adıyla satılan ansofaxine'in majör depresyon tedavisinde kullanılması için Kasım 2022'de onay verilmişti. Antidepresanın ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nde onay sürecine dair incelemelerse sürüyor. 


Independent Türkçe, ScienceAlert, Frontiers

DAHA FAZLA HABER OKU