Facebook'un yeni özelliği hangi sitelere girdiğinizi izleyecek

Meta, aracın kişilerin internet sitelerine geri dönmesini sağladığını söylüyor ancak aynı zamanda bu geçmişi reklam için kullanmasına da izin veriyor

(Reuters)

Facebook, kullanıcıların tıkladıkları bağlantıları takip etmesini sağlayan yeni bir aracı kullanıma sunuyor.

"Bağlantı geçmişi" adı verilen yeni sistem, kişilerin Facebook'tayken ziyaret ettiği internet sitelerinin bir kataloğu. Bu katalog tek bir yerde saklanıyor ve ziyaretçiler nereye tıkladıklarını görmek için bu kataloğa geri dönebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook yeni özelliği, aksi takdirde kaybolabilecek ya da unutulabilecek bağlantıları saklamanın bir yolu olarak pazarlıyor. Sitedeki açılır pencerede "Facebook tarama etkinliğiniz artık tek bir yerde kayıtlı olduğundan ziyaret ettiğiniz son bağlantılara kolayca geri dönün" yazıyor.

Ancak bu araç aynı bilgileri reklamlar için kullanacak Facebook'a da veriyor. "Bağlantı geçmişine izin verdiğinizde, bilgilerinizi Meta teknolojilerinde gördüğünüz reklamları iyileştirmek için kullanabiliriz" diye belirtiyor. Bu da bağlantı geçmişindeki bilgilerin örneğin Instagram'la paylaşılabileceği anlamına geliyor.

Bu özellik varsayılan olarak açık ancak kapatılabiliyor. Ayrıca, Facebook'un "küresel kullanıma zaman içinde açılacağını ve bulunduğunuz yerde kullanılamayabileceğini" belirtmesiyle, herkes için kullanıma sunulmuyor.

Örneğin, bir kullanıcı Facebook akışından bir bağlantı açtığında, bu bağlantı tarayıcı uygulamasında değil, Facebook'un kendi "Mobil Tarayıcısı"nda açılıyor. Bu da kullanıcıların Facebook uygulamasından çıkmaması anlamına geliyor ancak aynı zamanda şirkete internette gezinirken kişileri izlemede daha fazla olanak sağlıyor.

Bağlantı geçmişi aracı, son 30 günde tıklanan bağlantıların listesini tutuyor. Özelliğin yardım sayfasında "Bağlantı geçmişi açık olduğunda, Facebook'ta tıkladığınız ve Facebook'un Mobil Tarayıcısı'nda ziyaret ettiğiniz tüm bağlantılar 30 gün boyunca burada saklanacaktır" deniyor.

Bu özellik, şu anda kullanılabildiği tek yer olan iOS ve Android için Facebook reklamı içinden kapatılabiliyor.

Kullanıcıların Mobil Tarayıcı'yı açmak için önce bir bağlantıya tıklamaları ve ardından sağ alttaki üç noktayı ve "Tarayıcı ayarları"nı seçmeleri gerekiyor. Bağlantı geçmişine izin verme seçeneği bu sayfada görünmeli ve kullanıcılar bunu açık bırakmayı ya da kapatmayı tercih edebilir.

Facebook, "Bağlantı geçmişini kapattığınızda, bağlantı geçmişinizi derhal temizleyeceğiz ve artık ziyaret ettiğiniz bağlantıları göremeyeceksiniz. Ayrıca, bağlantı geçmişinizi kaydetmeyeceğiz veya Meta teknolojilerinde gördüğünüz reklamları iyileştirmek için kullanmayacağız" diyor.

Ayrıca, bağlantı geçmişinde toplanan verilerin Meta'nın sunucularından gerçekten temizlenmesinin 90 güne kadar sürebileceğini de belirtiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU