Polis, "siber kaçırılma" kurbanı kayıp Çinli öğrenciyi buldu

Kai Zhuang Brigham City Kanyonu bölgesinde bir çadırın içinde "çok üşümüş ve korkmuş" halde bulundu

Yetkililer, Utah eyaletinin Brigham City yakınlarındaki dağlarda Kai Zhuang'ın bulunduğu yerin yakınında öğrenciyle konuşuyor (AFP)

ABD'nin Utah eyaletindeki yetkililer, 17 yaşındaki kayıp Çinli değişim öğrencisinin kendisinden ve ailesinden on binlerce doları gasp eden "siber fidyecilerin" talimatıyla tek başına kalmaya zorlandığını doğruladı.

Riverdale Polis Departmanı ilk olarak 28 Aralık'ta Kai Zhuang'ın lisesi tarafından ABD'deki ev sahibi ailesine kaçırıldığının bildirilmesinin ardından öğrencinin bulunması için halktan yardım istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zhuang'ın Çin'de yaşayan ailesi, onun bir fotoğrafını ve para talep eden bir fidye mektubu almıştı.

Polis teşkilatı, Asya ülkesindeki siber fidyecilerin Zhuang'ı kaybolmadan önce bir ay boyunca hedef aldıklarını ve istedikleri yüklü miktarda parayı göndermediği takdirde ailesine zarar vermekle tehdit ettiklerini söyledi.

KUTV'ye konuşan Riverdale Polis Şefi Casey Warren, "Aslında [fidyeciler] 'Eğer söylediklerimizi tam olarak yapmazsan, ailen tehlikeye girecek' demiş." diye belirtti. Warren, "Çin'de oldukları için onlarla yüz yüze değil ama telefonla konuşuyor" dedi.

Yani ABD'de gerçekleştirdiği bu şeyleri Çin'deki ailesini korumak için yaptığına inanıyor.

Zhuang, ailesi tarafından kayıp para konusunda sorgulandığında, siber fidyeciler onu Brigham City Kanyonu bölgesinde bir çadırın içinde tek başına kalmaya zorladı. Sahte kaçırma planının bir sonucu olarak Zhuang ve ailesi siber fidyeciler 80 bin dolar ödedi.

Zhuang'ın kamp malzemeleri satın alırken güvenlik kameralarına yakalanması, dedektiflerin bu malzemeleri kamp yapmak için kullandığını düşünmelerine neden oldu. Birçok kolluk kuvveti cumartesi gecesi Zhuang'ın o bölgeyi ziyaret ettiğini öğrendikten sonra Utah'taki bir dağın yamacında onu aramaya başladı.

Değişim öğrencisi pazar günü bir çadırın içinde "çok üşümüş ve korkmuş" halde bulundu.

Riverdale Polis Şefi Casey Warren FOX 13'e yaptığı açıklamada, "Kurbanın çadırın içinde hiçbir ısı kaynağı yoktu, sadece ısı battaniyesi, uyku tulumu, sınırlı yiyecek ve suyla birlikte siber kaçırma olayını gerçekleştirmek için kullanıldığı tahmin edilen birkaç telefon vardı" dedi.
 


Teşkilattan müfettişler Zhuang'ın tek başına bırakıldığı ormanlık alana yürüyerek gitti. Polis Departmanı'na göre, Zhuang kolluk kuvvetlerini görünce rahatladı, bir çizburger ve ailesiyle konuşmak istedi.

FBI, Çin Büyükelçiliği, Brigham City Polis Teşkilatı, Utah DPS Aero Bürosu ve Weber County Şerif Bürosu Arama ve Kurtarma Drone ekibi arama çalışmalarında Riverdale polisine yardımcı oldu.

Polis Teşkilat daha önce yaptığı açıklamada fidyecilerin Zhuang'ı zorla kaçırdığına inanmadıklarını belirtmişti.

Şef Warren geçen hafta düzenlediği basın toplantısında siber fidyecilerin sahte kaçırma dolandırıcılığı yaparken genellikle yabancı değişim öğrencilerini hedef aldıklarını söyledi. Kurbanlara ailelerinin tehlikede olduğu söyleniyor ve kendilerini izole etmeleri isteniyor.

Mağdurlar tehlikedeymiş gibi gözüktükleri fotoğraflar çekmeye zorlanıyor ve siber fidyeciler de bunları kullanarak endişeli ailelerden para talep ediyor.

Siber fidyeciler tarafından hedef alındıklarını düşünenlerin, bu kişilerle tüm iletişimlerini kesmeleri ve derhal kolluk kuvvetleriyle irtibata geçmeleri tavsiye ediliyor.

Siber kaçırma planıyla ilgili soruşturma halen devam ediyor.

Riverdale Polis Departmanı olayla ilgili bilgisi olan herkesin dedektiflerle temasa geçmesini istiyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU