Dünya asteroitlerden korunmak için doğal bir savunma sistemine sahip olabilir

Ancak araştırmacılar, bu doğal sürecin gelecekte gezegene çarpması muhtemel daha küçük asteroitler üretebileceğini söylüyor

(Avrupa Uzay Ajansı)

Yeni bir araştırma Dünya'nın muazzam çekim gücünün, gezegeni uygarlıkların sonunu getirebilecek yıkıcı katil asteroitlerden koruyabilecek doğal bir savunma sistemi işlevi görebileceğini öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bazı durumlarda, Ay'ın Dünya okyanuslarında gelgitlere neden olan gelgit kuvvetinin, gelgit bozulması adlı süreçte uzaydaki nesneleri parçalayacak kadar güçlü olabileceğini söylüyor.

Örnek veren bilim insanları, 1990'ların başında Shoemaker-Levy 9 kuyruklu yıldızının parçalarını Jüpiter'in gelgit kuvvetinin parçaladığını ve bunun da göktaşının çok daha küçük parçalarının gezegene çarpmasına yol açtığını belirtiyor.

Ancak günümüze kadar gökbilimciler, Dünya benzeri karasal gezegenlerin, geçen asteroitleri gelgit kuvvetiyle parçaladığına dair yeterli kanıt bulamadı.

Modelleme çalışmaları, Dünya'ya yakın asteroitlerin (NEA) Güneş Sistemi'nin ilk dört kayalık gezegeniyle yakın ve yavaş karşılaşmaları sırasında gelgit kuvvetleriyle yok edilebileceğini öne sürmüş olsa da NEA'ların bu tür gelgit bozulmaları doğrudan gözlemlenmemişti.

Bilim insanları, bu tür bozulmaların herhangi bir NEA grubuna atfedilmediğini de söylüyor.

İsveç'teki Lulea Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş yeni bir araştırmada, Dünya ve Venüs'le yakın karşılaşmalar sırasında NEA'ların gelgitle parçalandığına dair kanıtlar sundu. Çalışma arXiv'de ön baskı olarak yayımlandı.

Araştırmacılar, NASA'nın finanse ettiği ve NEA'ları tespit eden bir program olan Catalina Gökyüzü Araştırması'nın (Catalina Sky Survey) 6 yılı aşkın süredir topladığı asteroit verilerini daha önce değerlendirmişti.

Ancak bu gözlemler, Dünya ve Venüs'ün Güneş etrafında döndüğü mesafelerdeki bazı asteroitlerin sayısını eksik tahmin etmişti.

Araştırmacılar daha sonra gözden kaçanların, Güneş'in etrafında Dünya ve Venüs'ün yörüngeleriyle neredeyse aynı düzlemde dönen çoğunlukla küçük asteroitler olduğunu keşfetti.

Bilim insanları artık bu gözden kaçan asteroitlerin daha büyük asteroitlerin gelgitle bozulmuş parçaları olabileceğinden şüpheleniyor.

Araştırmacılar, kayalık gezegenlerin (Mars, Dünya, Venüs ve Merkür) çekim gücüyle karşı karşıya kalan asteroitlerin kütlelerinin yaklaşık yüzde 50 ila 90'ını kaybettiği bir senaryo modelledi.

Bilim insanları, yerçekiminden kaynaklanan bu küçük parçaların daha önce tahmin edilemeyen asteroitleri açıklayabileceğini buldu.

Dünya ve Ay'ın gelgitle parçalaması, Dünya'yı tehdit eden katil asteroitlerin bazılarının üstesinden gelebilirken, bilim insanları bunun gelecekte gezegene çarpması muhtemel daha küçük NEA'lar üretebileceğini söylüyor.

Araştırmacılar çalışmada, "Gelgit bozulması sonucu ortaya çıkan parçalar, olaydan sonra da bir süre gezegenin yakınındaki yörüngelerde kalmaya devam eder" diye yazdı.

Bilim insanları, "Bu nedenle bazı parçalar gezegenle daha sonraki yakın karşılaşmalar sırasında daha fazla gelgit bozulmasına uğrayabilir ve böylece ortaya çıkan parçaların sayısını artırabilir, bazıları da gezegene çarpabilir" dedi.

Ancak araştırmacılar, bu daha küçük göktaşı parçalarının yok olma düzeyinde bir tehdit oluşturmadığını da sözlerine ekledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU