Barışı etkilemenin ve inşa etmenin etkili bir yolu olarak kültürel diplomasi

Caz, Soğuk Savaş diplomasisinde benzersiz bir rol oynadı. ABD 2024'te bundan ne öğrenebilir?

Cazın ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadeledeki tarihi rolü dünya çapında kültürleri birleştirmeye devam ediyor / Fotoğraf: AFP

Müzik, çatışan siyasi rejimler, savaşan ülkeler ve onlarca yıldır kendi aralarında kan döken halklar arasında köprü kurmanın bir aracı olabilir mi?

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, Dışişleri Bakanlığı'nın görkemli Benjamin Franklin Salonu'nda, müzisyen arkadaşlarıyla birlikte birkaç şarkı seslendirdiği performansını paylaşmasının üzerinden 3 ay geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, "coğrafya ve dil sınırlarını aşmak ve ABD ile dünyanın dört bir yanındaki insanlar arasındaki işbirliğini geliştirmek için" müziğin gücünden ve etkisinden yararlanmayı amaçlayan "Küresel Müzik Diplomasisi Girişimi"ni başlatıyordu.

Ancak bundan sonra dünya, 7 Ekim kanlı saldırılarının ardından İsrail'in Hamas Hareketi'ne karşı şiddetli bir savaş başlatması ile karşı karşıya kaldı.

Bu saldırılardan sonra dünyanın her yerinde Amerika karşıtı protestolar düzenlendi.

Slate dergisinden Fred Kaplan şunu soruyor:

Geriye dönüp baktığımızda Blinken'in küresel dönüşümün bir aracı olarak müzik vizyonu sadece bir saçmalık mıydı, yoksa saf ve büyüleyici bir hoşgörü mü?

Belki ama…

Kaplan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onlarca yıldır benzer programlara destek olduğunu söylüyor.

Her şey 1950'lerde, Soğuk Savaş'ın zirvesinde, Amerika'nın farklı imaj sorunları yaşadığı dönemde başladı.

Harlem'in önde gelen Kongre Üyesi Adam Clayton Powell Jr.'ın bir önerisi vardı:

Sovyetler Birliği'ndeki Bolşoy Balesi ile rekabet etmek için verimsiz bir çaba olarak bale ve senfoni orkestrası gruplarını uluslararası turlara göndermek yerine, dünyanın 'gerçek ABD'yi görmesini ve duymasını sağlayın. Rusların karşılaştıramayacağı bir şey: Caz grupları gönderin.


Bu nedenle, 10 yıldan fazla bir süredir, en ünlü müzisyenlerden bazıları haftalarca veya aylarca "Caz Elçisi" turnelerine çıkıyor.

Ortadoğu, Güney Amerika, Asya ve komünist Doğu Bloku'nu kapsayan turlar yapıyorlar.

Soğuk Savaş için caz müziği doğal bir cazibe merkeziydi.

Hükümetlerini sevmeyen Sovyet vatandaşları her şey Amerikan'dan gelen her şeyi çekici buldular.

Caz müziği ABD siyasi sisteminin sanatsal karşılığıydı. Solocular, ritim içinde kaldığı sürece istediklerini çalabilirler - tıpkı demokraside olduğu gibi, vatandaşlar yasaları çiğnemedikleri sürece istediklerini söyleyebilir veya yapabilirler.
 


Kaplan, 1990'ların başlarında ve ortasında Moskova'da muhabirlik yaparken, birçok Rus'un ABD hakkındaki en sevdikleri ve en kalıcı izlenimlerinin, kaçak caz albümleri ve Amerikan radyosunda bazen radyo dalgalarının duvarlarını delip geçen 'Caz Saati' programını dinleyerek oluştuğunu söyledi. 

Günümüzde, cazın 1950'lerde veya rock müziğin 1960'larda yaptığı gibi büyük bir etki yaratabilecek herhangi bir müzik veya kültürel sanat türünün hayal edilmesi zor.

Bir yandan, dünya artık Doğu ve Batı olarak bölünmüş değil.

Bir ülkenin vatandaşları kendi kültürlerini sevmiyorlarsa, birçok başka ülkenin kültürlerini araştırabilirler ve seçenekleri yalnızca Amerikan veya Sovyet modellerine sınırlı değildir.

Ayrıca, Amerikan müziği ve filmleri zaten internet veya uydu kanalları aracılığıyla yaygın olarak mevcut ve artık isim olarak bile Amerika ile ilişkili değil.

Soğuk Savaş'tan sonra, Amerikan hükümet programları gelişti.

Müzisyenler yurt dışına gönderilmeye ve yabancı müzisyenleri müzik ve kayıt endüstrilerinde eğitim almak için ABD'ye getirtilmeye başlandı.

Bu programlar, boyut, şöhret ve siyasi hırs açısından 'Caz Elçileri' programlarından daha mütevazıydı ve Amerikan tarzı demokrasinin üstünlüğünü tanıtmak için herhangi bir girişim yoktu.

Kültürel diplomasinin etkileri hemen ortaya çıkmıyor ancak Amerikalılarla birlikte çalışan yabancılar Amerikan kültürünü takdir ediyorlar.

Bu, zaman içinde kendilerinin ve topluluklarının ABD'ye bakışını etkileyebilir.

 

DAHA FAZLA HABER OKU