Gazze'deki bomba gürültülerinin arasından ud sesi yükseliyor

Bir gençlik grubu, çocukları rahatlatmak amacıyla yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı kamplarda her gün konserler düzenliyor

Rua, çocukların acısını hafifletmek için onlara ud çalıp, konser veriyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

Gazze'nin sarı kum tepeleri arasında oturan Rua, ud çalarak Filistin şarkıları mırıldanıyor; etrafındaki çocukların duyabileceği şekilde sesini yavaş yavaş yükseltiyordu.

Yaylı müzik bütün çocukların ilgisini çekti ve hepsi onun etrafında toplanmaya başladı.

Rua'nın umduğu şey gerçekleşti; İsrail'in güvenli olduğunu öne sürdüğü bölgenin bir uzantısı olan Gazze Şeridi'nin en güneyindeki El Mavasi bölgesinden Refah iline kadar uzanan kısımda yerinden edilen çocuklar için özel bir müzik etkinliği düzenlemeyi planlamıştı.


Savaşa rağmen müzik

Rua, şöyle konuştu:

Çocukları nasıl toplayacağım konusunda kafam karıştı: çadırlarına gidip eğlenceye katılmalarını mı isteyeyim, dedim ama zaman uygun olmadığı için ebeveynler tarafından reddedileceğimi hissettim. Savaş halinde yaşadığımız ve her gün sevdiklerimizi, tanıdıklarımızı kaybettiğimiz için doğru zaman değildi. Aklıma yere oturup uda sarılıp çalmak geldi. Bu sahnenin, kaygılarını unutturacak her türlü etkinliğe hevesli çocuklar ve yetişkinler tarafından sevileceğinden emindim. Savaş boyunca denedim ve gerçekten de başardım.


Rua, sağ elinin parmaklarıyla içi boş müzik aletinin tellerini hareket ettiriyordu ve uçlarına gerilen tellerin arasındaki her geçişte, çocukların ezberlediği ve bildiği ünlü Arap ezgileri çalınıyordu ve bu onların hızla müzisyenin etrafında toplanmasına neden oluyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin şarkıları

Rua'nın çalmaya başladığı ilk müzik, Filistinli sanatçı Muhammad Assaf'ın "Alli el-Kufiya" şarkısının melodileriydi.

Ama kız sessiz kaldı ve tek kelime etmedi. Onu dinlemeyi seven çocuklar hızla ona yaklaştılar ve mırıldanmaya başladılar:

Alli kufiye alli ve lev leh fiyha…


Çocuklar heyecanlandı, Rua da heyecanlandı ve udda daha çok ezgi çalmaya başladı, çocuklar da tellerin çıkardığı seslere uyum içinde alkışlamaya başladılar ve Süleyman birdenbire yerinden fırlayıp dabke yapmaya başladı ve çok sayıda küçük çocuk da kalktı ve dans etmek için dairesel bir çizgi oluşturdu.

Rua, savaşın baskın seslerinin, çocuklardan saklanamayan yıkım ve ölüm sahnelerinin onlarda kötü etki bıraktığını, psikolojik sağlıklarını etkilediğini, çaldığı müziğin çocuklara iyi bir ruh hali sağlamak için etraflarında olup biteni görmezden gelmeyi amaçlayan psikolojik bir ilk yardım niteliği taşıdığını düşünüyor.
 

Müzik karşısında çocuklar Gazze'de etraflarındaki patlama seslerini umursamıyor.jpg
Müzik karşısında çocuklar Gazze'de etraflarındaki patlama seslerini umursamıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Savaşı geçici olarak görmezden gelmek

Gerçekten de Rua, hafızası zayıf olan çocuklarda savaş durumunun geçici olarak unutulmasına neden olmayı başardı.

İsrail savaş uçakları, müzisyenin verdiği kısa konserin yakınına bomba attı ancak hiçbiri büyük patlama sesine aldırış etmedi, şarkı devam ederken alkışlamaya ve şarkı söylemeye devam ettiler.

Rua, dişlerinin göründüğü geniş bir gülümsemeyle "Ritmi duyuyoruz" dedi.

Sonra tekrar çalmaya başladı, müziğin ritmine göre başını sallıyordu ve çocuklar da onun yaptığını taklit ediyorlardı.

Müzisyen, en azından araçla korku içinde yaşayan çocuklara yardım edebildiğini anlattı.

Müziğin onları rahatlatabildiğini ve psikolojilerini olumlu yönde değiştirebildiğini belirtti.

Rua, ud tınılarıyla ve güzel sesiyle şarkı söylemeye başladı:

Yurt dışına gidiyorsun ama ülken senin için daha iyi, korkarım ki gidip mülk sahibi olursun, başkalarıyla arkadaşlık edersin ve beni unutursun.

Rua, en az yaptığı konserin amacı kadar güzeldi.
 

Filistinli çocuklar, İsrail'in sürekli bombardımanı nedeniyle ağır psikolojik etkiler yaşıyor.jpg
Rua ve arkadaşları çocuklara ud çalmayı öğretmeye çalışıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Kurtarma çağrısı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Gazzeli çocukları psikolojik felaketlerden kurtarmak amacıyla başlattığı insani yardım çağrısına yanıt veren Rua, her gün üç saatlik konser veriyor ve en fazla çocuğun olduğu birden fazla mülteci kampına gidiyor.

Hatta UNICEF sözcüsü James Elder, Gazze Şeridi'ni "çocuklar için dünyanın en tehlikeli yeri" olarak nitelendirerek, savaş nedeniyle her gün 120'ye yakın çocuğun öldürüldüğünü, çocukların tamamının ağır psikolojik rahatsızlıklar yaşadığını bildirdi.

Rua, hepsi ud kullanan on arkadaşıyla birlikte müzik çalarla rol değiştiriyor ve her birinin, çocukları mini konserde yaşamaya ve savaşı görmezden gelmeye motive edecek özel bir melodisi var.


Müzik dersi ve çalma deneyimi

Rua çalmayı bıraktı ve Malik udunu ondan aldı ve çocuklara müzik enstrümanını anlatmaya başladı, onlara nasıl çalınacağını öğretti ve çocukların onu kendi başına çalmayı denemeleri için ellerine verdi ve bu da çocukları teşvik etti.

Küçüklerin hepsi ud tutmayı denemek istedikleri için konsere katılmaya karar verdiler.

Malik şöyle konuştu:

Amaç çocuklara bu deneyimi yaşatmak ve onlara şarkı söylettirmek. Bu çok güzel bir şey, stresi azaltıyor. Konser bitse bile çocuklar ailelerinin yanına gidip onlara duyduklarını, yaşadıklarını anlatıyorlar, o konserin etkisi günler sürebiliyor ama kesinlikle yeterli değil.
 

Rua ve arkadaşları çocuklara ud çalmayı öğretmeye çalışıyor.jpg
Filistinli çocuklar, İsrail'in sürekli bombardımanı nedeniyle ağır psikolojik etkiler yaşıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Malik, ud çalma mekanizmasını anlatmaya başladı ancak çocukların bu dersleri bir oturuşta anlamaları zor olduğundan kısa bir dersle yetindi.

Buna rağmen içlerinden biri udun taşınmasına yardım etti ve biraz ud çaldı.

Konserin arka planında İsrail keşif uçağı yüksek bir vızıltı sesi çıkarıyordu ancak ud tellerinin sesi, motor sesinden daha yüksekti.

Malik, elleriyle onlarca drone'un uçtuğu gökyüzünü işaret etti ve ekledi:

Dikkat edin, drone'un korkutucu sesine kimse dikkat etmiyor Hepsi uğultuyu görmezden gelip udun sesini duymak için dikkatle dinliyorlar. Ben de bunu yapmayı planlıyordum ve nitekim başardım.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU