Ayrılıkçı Ermeni yönetimi: "Dağlık Karabağ'ın fesih belgesi geçersiz"

"Tüm kurumlar çalışmaya devam edecek"

Azerbaycan'ın askeri operasyonunun ardından Erivan'da hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti (Reuters)

Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni yönetiminin lideri Samvel Şahramanyan, Azerbaycan'la imzalanan fesih belgesinin geçerli olmadığını öne sürdü. 

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre dün yaptığı açıklamada Şahramanyan, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin devlet kurumlarının feshedilmesini öngören bir belge yok" dedi

Şahramanyan'ın ofisinden yetkililer, ajansa 28 Eylül'de imzalanan anlaşmanın "boş kağıttan" ibaret olduğunu savunarak, "Hiçbir belge, halkın iradesiyle kurulan cumhuriyetin tasfiyesine yol açamaz" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu anlaşma kapsamında ayrılıkçı yönetiminin 1 Ocak itibarıyla feshedilmesi öngörülüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şahramanyan'ın danışmanı Vladimir Grigorian, ABD fonlu Özgür Avrupa Radyosu'na verdiği söyleşide, 19 Ekim'de bir anlaşma daha imzalandığını, bunun 28 Eylül'dekini iptal ettiğini savundu.

Grigorian, "Bu sözleşme, yönetimin ve tüm devlet kurumlarının 2023'ten sonra da faaliyet göstermeye devam edeceği anlamına geliyor. 28 Eylül'deki anlaşmayı geçersiz sayabiliriz" dedi. 

Danışman, kurumlarda çalışan yetkililerin görevlerini sürdüreceğini fakat maaş almayacağını da sözlerine ekledi. 

Grigorian, 19 Ekim'deki anlaşmanın içeriğine dair detay paylaşmazken, fesih kararının geçersiz hale geldiğinin neden önceden duyurulmadığını da açıklamadı. 

Öte yandan AFP, Karabağ'daki yönetimin devam etmesine Ermenistan ve Azerbaycan'ın olumlu yaklaşmayacağına dikkat çekti. 

Erivan ya da Bakü yönetiminden duruma ilişkin henüz açıklama gelmedi.
 


Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Karabağ ihtilafı nedeniyle 27 Eylül 2020’de savaş çıkmıştı. 44 gün süren ve toplamda en az 6 bin 500 kişinin öldüğü çatışmalar, Rusya’nın araya girmesiyle 10 Kasım 2020’de sonlanmıştı. Ancak Erivan ve Bakü'nün hak iddiaları Karabağ meselesini sürekli gündemde tutmuştu. 

Bakü yönetimi, 19 Eylül'de Karabağ'da "terörle mücadele operasyonu" başlatmıştı. Yaklaşık 24 saat süren operasyonun ardından Ermeni ayrılıkçı gruplar silah bırakmıştı. 

Şahramanyan, 28 Eylül'deki açıklamasında 1 Ocak 2024 itibarıyla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin varlığının son ereceğini duyurmuştu. 

Karabağ'da yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu. Bu nüfusun çoğu operasyonun ardından bölgeyi terk ederek Ermenistan'a geçti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bölgedeki durumu "etnik temizlik" diye nitelemiş, Azerbaycan ise iddiaları reddederek, Ermenilerin kendi istekleriyle bölgeyi terk ettiğini ve kimseyi zorla evlerinden çıkarmadıklarını savunmuştu.

Öte yandan iki ülke arasında son dönemde normalleşme sinyalleri de görülmüştü. Erivan ve Bakü, 13 Aralık'ta esir değişimi yapmış, 32 Ermeni askere karşılık iki Azeri asker serbest bırakılmıştı.


Independent Türkçe, AFP, RFE, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU