BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Hastings: "75 yılda hiçbir şey öğrenemedik"

Birleşmiş Milletler'in Filistin'deki İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, İsrail'in Gazze operasyonuna tepki gösterdi

7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 17 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşmiş Milletler'in Filistin'deki İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde İsrail'in Gazze'de yürüttüğü operasyonlarını eleştiren bir açıklama yaptı.

7 Ekim'deki Hamas saldırılarını kınayan Hastings, buna karşın İsrail'in Gazze'de verdiği karşılığın orantısız olduğuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastings, "Bugün, iki dünya savaşında işlenen suçlardan doğan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin 75. yılını kutlayabilirdik. Onun yerine, İsrail'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının saldırıya uğradığını görüyoruz. Her iki halka da yönelik saldırılar bu uluslara ne güvenlik ne de barış getirecek" diye konuştu.

Hamas gibi devlet dışı silahlı aktörlerin uluslararası hukuktan muaf olmadığını belirten Hastings, 7 Ekim saldırılarında sorumluluğu olan kişilerin yargılanması gerektiğini söyledi.

Hastings, "Cinayetler, cinsel şiddet ve insan kaçırma eylemleri bir ulusta travma yarattı. Yaşlılar, engelliler ve çocuklar da bunun dışında bırakılmadı" ifadelerini kullandı.

Buna karşın Hamas'ın eylemlerinin, İsrail'in Gazze operasyonunu aklamayacağını vurgulayan Hastings, "Sivillere, hastanelere, okullara, BM tesislerine yönelik hava saldırıları ve sivil nüfusun defalarca kez yerinden edilmesi haklı görülemez" diye konuştu.

Hastings, "2023'te böyle bir açıklama yapmamam gerekirdi. Ama geçen 75 yıldan hiçbir şey öğrenmedik" diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı geçen hafta "BM'nin taraflı tutumu" nedeniyle Hastings'in vizesini iptal etme kararı almıştı. Karar, BM yetkililerinin Gazze'de kötüleşen durumla ilgili uyarılarının ardından alınmıştı.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU