Nepal, Rusya'ya Ukrayna savaşında Gurkalarını kullanmaması çağrısında bulundu

Şimdiye kadar Rus ordusunda görevli 6 Nepalli asker Ukrayna'da savaşırken öldürüldü

Britanya ordusundaki Gurkalar (Reuters/Arşiv)

Nepal, bir dizi kaybın ülkede öfkeye yol açmasının ardından Rusya'ya Gurka askerlerini Ukrayna'daki cephe hattında savaşmaya göndermeyi durdurması çağrısı yaptı.

Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal, Şubat 2022'den bu yana Rus ordusunda görev yapan 6 askerin Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşında öldüğünü söyledi.

Dışişleri bakanlığı pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Nepal hükümeti, Rus hükümetinden askerlerin naaşlarını derhal vermesini ve ailelerine tazminat ödemesini talep etti" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nepal Dışişleri Bakanlığı, Rus ordusunda savaşırken Ukrayna ordusuna esir düşen bir Nepalli askerin serbest bırakılması için diplomatik çabaların sürdüğünü belirtti.

Hindistan'ın 1947'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana üç ülke arasında yapılan bir anlaşma çerçevesinde Britanya ve Hindistan ordularında görev yapan Gurkalar uzun zamandır savaş alanındaki cesaretleri ve savaş becerileriyle tanınıyor.

Hindistan ve Çin arasında kalan Himalaya bölgesinin Rusya'yla böyle bir anlaşması bulunmuyor.

The Kathmandu Post'un haberine göre Nepal'in Moskova Büyükelçisi Milan Raj Tuladhar, savaşın başlangıcından bu yana 150 ila 200 Nepallinin Rus ordusunda paralı asker olarak görev yaptığına inanıldığını söyledi.

Tuladhar, "[Bizimle] temasa geçenleri Nepal'e geri gönderiyoruz ve onlara Rus ordusuna katılmanın yüksek risklerini anlatıyoruz" dedi.

Büyükelçi, genç Nepallilerin cazip mali tekliflerle savaşa çekildiğini ve bilfiil Rusya'ya kaçırıldığını söyledi.

Günde en az bir Nepal yurttaşını geri gönderiyoruz. Hepsi de orduda görev yapmak üzere Rusya'ya getirilmiş.

Eğer kişinin Nepal pasaportu yoksa, bir seyahat belgesi düzenleyip Nepal'e geri gönderiyoruz.

Nepal Dışişleri Bakanlığı, yurttaşlarını mevcut uluslararası anlaşmalar dışında herhangi bir üçüncü ülkenin ordusuna katılmamaya çağırıyor ve Moskova'ya yurttaşlarını iade etmesi talebinde bulunuyor.

Haberde, Rupak Karki ve Sandip Thapaliya adlı iki Nepalli askerin cesetlerinin temmuz ortalarında öldürülmelerinin ardından çoktan gömüldüğü, diğerlerininse hâlâ morgda olduğu belirtildi.

Bu gelişme, Rusya 22 aydır süren savaşta rekor kayıplar verirken Putin'in gözünü Ukrayna'daki kara birliklerinin kapasitesini arttırmaya diktiği ve geçen hafta asker alımını yaklaşık 170 bin arttırarak toplamda 1,32 milyona ulaşmayı öngören bir kararname imzaladığı bir dönemde yaşandı.

Rusya'nın daha fazla gönüllü asker çekmek için yürüttüğü kampanya, nakit ikramiye vaat eden reklamları, askere alma görevlilerinin uygun erkekleri telefonla aranmasını ve Rusya genelinde öğrencileri ve işsizleri çekmek için üniversiteler ve sosyal hizmet kurumlarıyla ortaklıkları içeriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU