Stephen King'e ilk kitabının hakları için ödenen miktar hayrete düşürüyor

1976'daki uyarlama gişede büyük başarı elde etse de yazara şoke edici derecede az ödeme yapıldı

Türkiye'de 1981'de gösterime giren filmde Sissy Spacek, okulda sürekli alay edilen 16 yaşındaki Carrie White rolündeydi (MGM)

Stephen King, eserlerinden aktarılan 300'den fazla film ve diziyle, tüm zamanların en tanınmış ve en çok uyarlanan romancılarından biri.

Yazarın uyarlama kariyeri ilk romanı Carrie'yle başladı ancak bu neredeyse hiç gerçekleşemeyecekti çünkü King, önce hikayesinden o kadar nefret etmişti ki kitabı çöpe attı.

Brian De Palma'nın ilgisi

King, Carrie'nin 1974'teki mütevazı ciltli baskısından nispeten küçük bir ödeme alırken, ciltsiz baskısı son derece iyi sattı ve yönetmen Brian De Palma'nın ilgisini çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başrolünde Sissy Spacek'in yer aldığı Carrie: Günah Tohumu, halen en iyi Stephen King uyarlamalarından biri kabul ediliyor. 

Kitap ayrıca 2002 ve 2013'te iki kez yeniden uyarlandı. Carrie'nin 1976'daki uyarlaması gişede büyük bir başarı elde etse de yazara kitap için şoke edici derecede az ödeme yapıldı.

King, Florida Weekly'ye verdiği bir röportajda 1975'te Carrie'nin film hakları için kendisine sadece 2 bin 500 dolar ödendiğini açıklamıştı.

Bugünün 14 bin dolarına denk geliyor

Enflasyona göre hesaplandığında bu miktar yaklaşık 14 bin dolara eşit. Oysa Carrie, 1,6 milyon dolarlık bütçeyle çekilmiş ve 33,8 milyon dolar hasılat elde etmeyi başarmıştı. 

O sırada sadece 26 yaşında olan King ise gelmiş geçmiş en ünlü yazarlardan biri olacağından habersiz, üç yıl önce bitirdiği ilk kitabının film haklarını sattığı için şanslı olduğunu düşünüyordu.

Yönetmen De Palma verdiği bir röportajda, kendisi ilgilenmeden önce birçok stüdyonun kitabın film haklarını satın almayı düşündüğünü itiraf etmişti.

Jaws'ın film hakları 175 bin dolara satılmıştı

Aynı dönemde yapılan pek çok telif hakları anlaşması çok daha fazlasını kazanç sağlıyordu.

King'den sadece iki yıl önce Peter Benchley, ilk romanı Jaws'ın film haklarını, kitap daha raflardaki yerini almadan 175 bin dolara satmayı başarmıştı.

Yahoo! Finance'e göre King'in net değeri bugün 500 milyon dolar civarında. 


Independent Türkçe, ScreenRant, Florida Weekly, Yahoo! Finance

DAHA FAZLA HABER OKU