Filistin'e destek veren Oscarlı aktris Susan Sarandon özür diledi

77 yaşındaki oyuncu, açıklamalarının ardından çalıştığı ajanstan kovulmuştu

Gazze savaşının patlak vermesiyle ABD'de üniversite öğrencilerinin de katıldığı Filistin'e destek yürüyüşleri düzenleniyor (Reuters)

Ünlü aktris Susan Sarandon, Filistin'e destek eyleminde sarf ettiği sözler nedeniyle özür diledi.

Oscar ödüllü oyuncu, Instagram hesabından cuma günü yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarıyla ilgili endişesini dile getirmek istediğini fakat kendini ifade ederken hata yaptığını belirtti.

77 yaşındaki Hollywood yıldızı, gönderisinde "Kendimi ifade etme şeklim çok kötüydü. Söylediklerim, yakın zamana kadar Yahudilerin zulme yabancı olduğunu ima ediyordu, oysa durum bunun tam tersi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalı aktris, paylaşımında "Yahudilerin, Avrupa'da yüzyıllardır baskı altında yaşadığını ve soykırıma uğradığını" belirtirken, Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh şehrinde yer alan Tree of Life adlı sinagoga 2018'de düzenlenen saldırıyı da hatırlattı. 

Robert Gregory Bowers adlı 50 yaşındaki kamyon şoförünün düzenlediği saldırıda 11 kişi ölmüş, 6 kişi de yaralanmıştı. ABD tarihinde Yahudilere yönelik en ölümcül saldırıyı gerçekleştiren Bowers hakkında ağustosta idam cezası verilmişti.

Sarandon, gönderisinde "Bu gerçeği küçümsediğim ve yorumumla insanları incittiğim için derin pişmanlık duyuyorum" ifadelerini kullandı. 
 


1996 yapımı Dead Man Walking'le (Ölüm Yolunda) En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı alan Sarandon, New York şehrinde 17 Kasım'da düzenlenen Filistin'e destek mitinginde, "Yahudi olmaktan korkan pek çok kişi var. Artık bu ülkede Müslüman olmanın, sürekli şiddete maruz kalmanın nasıl bir şey olduğunu hissediyorlar" demişti.

Açıklamasının ardından Sarandon'ın çalıştığı oyunculuk ajansı United Talent Agency, aktrisle yollarını ayırdığını duyurmuştu.

Meksikalı oyuncu Melissa Barrera da Filistin'e destek veren paylaşımları nedeniyle, yapımı süren Scream 7'nin (Çığlık 7) kadrosundan çıkarılmıştı. 
 

susan sarandon.jpg
Ridley Scott'ın 1991 yapımı filmi Thelma and Louise'in (Thelma ve Louise) başrol oyuncularından Sarandon, Hollywood'daki grevlere de katılmıştı (AA)


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

ABD, Mısır ve Katar aracılığıyla 22 Kasım'da sağlanan rehine takası anlaşmasının 1 Aralık'ta son bulmasıyla saldırılar tekrar başladı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de en az 6 bin 150'si çocuk ve 4 bini de kadın olmak üzere yaklaşık 15 bin kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini geçti.

Ayrıca Filistin'in resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampına bugün öğlen düzenlediği saldırıda 100'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU