OPEC, 2024'te petrol üretiminde kesintiye gitmeyi görüşüyor

Suudi Arabistan'ın 1 milyon varillik ilave kesinti istediği öne sürüldü

OPEC, petrol ihrac eden 13 üye ülkeden oluşuyor (Reuters)

Bugün bakanlar düzeyinde yapılacak toplantı öncesinde OPEC'te 2024 petrol politikasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi.

Reuters'ın gruba yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, görüşmelerde petrol piyasalarını desteklemek için gelecek yılın ilk çeyreğinde ilave arz kesintisi yapılması konusu masaya yatırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan, Rusya ve diğer OPEC üyeleri günde 43 milyon varil petrol üretimiyle küresel tedariğin yüzde 40'ını üstleniyor.

Grup halihazırda günde 5 milyon varillik bir kesintiye gitmişti.

İki OPEC kaynağı grubun, ilk çeyrekte henüz hacmi belli olmayan bir arz kesintisine gitmesinin gündemde olduğunu söyledi. Kaynaklardan biri, ilave kesintide anlaşılaması durumunda mevcut politikanın devam edeceğini ifade etti.

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesiyse, OPEC'in planladığı yeni kesintinin günde bir milyon varil seviyelerinde olduğunu yazdı. 

17 Kasım'da konuyla ilgili bir haber yayımlayan Financial Times da aynı rakamı gündeme taşımıştı.


WSJ'nin haberinde arz kesintisi kararının bugün yapılacak bakanlar toplantısından sonra açıklanabileceği belirtildi. Bakanlar düzeyindeki toplantının aslında geçen hafta yapılması planlanıyordu ancak üyelerin üretimle ilgili anlaşmazlıkları toplantının bir hafta ertelenmesine neden olmuştu.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumundaki Suudi Arabistan'ın tedarik kesintisine gidilmesini isteyen taraf olduğu ifade edildi.

WSJ'nin arz kesintisi haberinin ardından petrol fiyatlarında da artış yaşandı. Brent petrol fiyatı yüzde 1,5 artarak varil başına 82 doları aştı.

Emtia analisti Bjarne Schieldrop, "Yarım milyon varil seviyesinde bir kesinti bekliyordum. Bir milyon varil epey yüksek ve petrol fiyatlarında bir sıçrama görebiliriz. Bir milyon varillik kesintinin petrol fiyatlarını 90 doların üzerine taşıması gerekmiyor ancak 80 doların altına düşmesini engelleyecektir" diye konuştu.

WSJ'nin haberinde Afrika'nın en büyük iki petrol üreticisi Nijerya ve Angola'nın tedarikte kesintiye gidilmesini istemediği, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de konuya sıcak bakmadığı belirtildi.


Independent Türkçe, Reuters, WSJ

DAHA FAZLA HABER OKU