Tesla, İsveç'e karşı: Grev mahkemeye taşındı

Elon Musk'ın firması haklı bulundu

Tesla fabrikalarındaki greve tersane işçileri de destek vermişti (Reuters)

Elon Musk'ın CEO'su olduğu elektrikli otomobil devi Tesla, İsveç'teki fabrikalarında süren grev nedeniyle devlet kurumlarına açtığı davada, mahkemece haklı bulundu. 

Tesla, İsveç'in doğusundaki Nörrköping şehrinde pazartesi günü verdiği dava dilekçesinde, devlete ait İsveç Ulaştırma Kurumu ve posta kuruluşu PostNord'un firmaya karşı "hukuki dayanağı olmayan ayrımcı saldırılar" düzenlediğini savundu.

ABD'li otomotiv devinin davası, İsveç'teki Tesla fabrikalarında süren greve posta işçilerinin de katılmasının ardından geldi. İsveç'in en büyük sendikalarından biri olan IF Metall'e bağlı 130 işçi, 27 Ekim'den beri İsveç'teki 8 Tesla fabrikasında grevde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PostNord'daki işçileri örgütleyen İsveç Hizmet ve İletişim İşçileri Sendikası (SEKO), 20 Kasım'da greve katılarak, Tesla araçlar için üretilen plakaları sahiplerine teslim etmeyeceklerini duyurmuştu. 

İsveç Ulaştırma Kurumu da PostNord'la anlaşmalı olduklarını, bu nedenle plakaların tedarikini sağlayamayacaklarını bildirmişti. 

Şikayet metnine göre Tesla, dava süreci devam ederken söz konusu araç plakalarını geri toplamayı talep etti.

İsveç'in önde gelen gazetelerinden Aftonbladet'in aktardığına göre Nörrköping mahkemesi, Tesla'nın talebini haklı buldu. 

Mahkemeden ilk duruşmanın görüldüğü gün çıkan ara kararda, İsveç Ulaştırma Kurumu'nun 7 gün içinde plakaları Tesla'ya teslim etmesi istendi. Kurum bunu gerçekleştirmediği takdirde 1 milyon kron (yaklaşık 2,7 milyon TL) para cezası ödeyecek.

İsveç Ulaştırma Kurumu'ndan Anna Berggrund, ara kararın kendilerine iletildiğini fakat nasıl bir yol haritası izleyeceklerini henüz kararlaştırmadıklarını söyledi. 
 


Tesla'ya karşı sendikal mücadeleyi yöneten IF Metall'e göre firma, çalışanların ücretlerini, emeklilik maaşlarını ve sigorta haklarını güvence altına alacak toplu iş sözleşmesine yanaşmıyor. 

IF Metall'den Veli-Pekka Saikkala, ABD'li firmanın devlet kurumlarına dava açarak süreci karmaşıklaştırdığını söyledi. Saikkala, "Bu durumu çözmenin basit ve hızlı bir yolu var, o da toplu sözleşme imzalamak. Tesla bunu yaptığı anda çatışma sonlanır" dedi.

Musk, işçilerin greviyle ilgili ilk açıklamayı perşembe günü Twitter hesabından yapmış, eylemi "delilik" diye nitelemişti. 


Independent Türkçe, BBC, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU