Rusya, Kaliningrad'daki hava savunma sistemlerini Ukrayna cephesine taşımak zorunda kaldı

Rusya, değerli füze sistemlerini üç tarafı NATO üyeleriyle çevrili stratejik eksklavdan taşıdı

(Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Savunma Bakanlığı'na göre, Ukrayna'da kayıp vermeye devam eden Rusya bazı hava savunma sistemlerini Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad eksklavından cephe hattına muhtemelen mecbur kalarak taşıdı.

Vladimir Putin'in, Moskova'nın stratejik açıdan en hassas bölgelerinden biri sayılan ve üç tarafı NATO üyeleriyle çevrili ileri mevzi Kaliningrad'ın savunmasını zayıflatmaktan başka çaresi kalmamış gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Savunma Bakanlığı pazar günü yayımladığı son istihbarat güncellemesinde "Kasım 2023'e kadar olan istisnai Rus hava taşımacılığı hareketleri, Rusya'nın Ukrayna cephesindeki son kayıplarını telafi etmek için Baltık kıyısındaki Kaliningrad eksklavındaki stratejik hava savunma sistemlerini muhtemelen taşımış olabileceğini gösteriyor" diye yazdı.

Putin güçlerinin Ekim 2023'ün sonlarında Rus işgali altındaki Ukrayna'da SA-21 hava savunma sistemlerinde epey yüksek kayıplar verdiği belirtildi.

BK Savunma Bakanlığı 2 Kasım'da yaptığı güncellemede, Ukrayna'nın saldırılarının bir hafta içinde işgal altındaki topraklarda bulunan büyük olasılıkla en az 4 Rus karadan havaya füze sistemini imha ettiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın buradaki ekstra riskleri kabul etmeye istekli görünmesi, savaşın Rusya'nın bazı kilit ve modern kapasiteleri üzerinde yarattığı aşırı gerilimi vurgulamakta.

NATO'nun doğu kanadında Polonya ve Litvanya arasına sıkışmış olan Kaliningrad, Rusya'nın ana topraklarından coğrafi olarak tamamen ayrılmış durumda.

suwalki koridoru
Polonya'nın kuzeydoğusunda, Belarus toprakları ve Rusya'ya ait Kaliningrad arasındaki Suwalki Koridoru'nu gösteren bir harita (The Independent/Datawrapper) 


Bu izole oblasta Rusya'dan sadece, Rusya'nın müttefiki Belarus'u Kaliningrad'a bağlayan ve tartışmalı bir kara şeridi olan Suwalki Koridoru üzerinden erişilebiliyor.

Moskova, Baltiysk limanındaki Rus Baltık Filosu'na ev sahipliği yapması ve Rusya'nın buzla kaplı olmayan birkaç Avrupa limanından biri olarak öne çıkması nedeniyle Kaliningrad'a stratejik olarak büyük önem veriyor.

Polonya mayısta, haritalarda Kaliningrad'ın adını tarihi adı olan Krolewiec'e çevireceğini açıklamış ve Kremlin'in öfkeli tepkisine neden olmuştu.

Bölge, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'dan Sovyetler Birliği'ne devredildiğinde Königsberg diye adlandırılıyordu.

Sovyetler 1946'da bölgeye Bolşevik devriminin liderlerinden Mihail Kalinin'in soyadını kullanarak Kaliningrad adını verdi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU