Rusya ve müttefikleri krizlere karşı ‘ortak eylem’ yolunu güçlendiriyor

Zirvede konuşan Belarus Cumhurbaşkanı, “Bölgenin güvenliğini yalnızca güçlü (nükleer) silahlar garanti eder” dedi

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne üye ülkelerin liderleri dün Minsk’te yaptıkları zirvede / Fotoğraf: AFP

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye olan Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderleri, dün Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen zirvede sonuç bildirgesini kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu bildirge, krizlerle yüzleşmek ile üye ülkeler arasında askeri ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için ortak eylem mekanizmalarının belirlenmesine odaklandı.

Ermenistan toplantıyı boykot etse de Kremlin, Erivan’ın bölgesel ortaklarla işbirliğini sürdürmesi yönündeki umudunu bildirdi.

Beş liderin imzaladığı kararlar, NATO’nun sınırlara yakın genişlemesinin oluşturduğu tehditlerin artması karşısında, Moskova ve Minsk’e destek sinyali taşıyan bir mesajla, ‘krizlere hızlı müdahale sisteminin geliştirilmesine yönelik tedbirlere’ odaklandı.

Liderler, işbirliği yapısını ve hızlı eylem mekanizmalarını organize edecek bir sistem üzerinde mutabakata vardı.

Zirveye ev sahipliği yapan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Moskova ve Minsk’in Batı ile yürüttüğü mevcut çatışma koşullarında atılan adımların örgütün uyumu ve ortak çalışmasını güçlendireceğinden emin görünüyordu.

Lukaşenko, yaptığı kapanış konuşmasında, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün silah ve askeri bileşenlerin konuşlandırılması konusunda atabileceği yeni adımların ipuçlarını verdi.

Rusya, daha önce komşu ülke Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandırdığını açıklamıştı.

Konuşmasında buna değinen Lukaşenko, “Rus taktik nükleer silahlarının ülkemizde, topraklarımızda konuşlandırılmasına ilişkin şikayetler tamamen saçmadır. Kimseyi tehdit etmediğimizi 100. kez tekrarlıyorum. Günümüzde ancak güçlü (nükleer) silahların varlığı bölgenin güvenliğini garanti altına alıyor ve uluslararası alanda söz hakkı veriyor” dedi.

Belarus Devlet Başkanı ayrıca, “Uzun zamandır NATO’nun sözde savunma tatbikatlarını gözlemliyoruz. Nükleer silahlar 1996 yılında Belarus’tan çekildiğinden beri, gelişmeler kolektif güvenliğimize hizmet etmeyen bir yöne gitti ve NATO’nun doğuya doğru genişlemesini izledik” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU